Cela Srbija pre dve godine je čula za ime Nataše Arizanov. Ona je poručnik Vojske, a za oko srpske javnosti zapala je kad se saznalo da je ona ćerka čuvenog pilota majora Ilje Arizanova koji je prve ratne noći 24. marta 1999. poleteo sa svojim kolegama u susret lovcima NATO pakta, koji su napali tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

U prilogu koji je tada objavljen ona je govorila o tome kako izgleda posao tehničara i oružara koji vode računa o lovačkim avionima MiG-29 i novim transportnim i borbenim helikopterima koji se nalaze u naoružanju RV i PVO Vojske Srbije.

Kako je pisano, Nataša je krenula očevim stopama i ona odlučila da svoju budućnost gradi u vojsci, ali ne kao pilot, nego kao vazduhoplovno-tehnički oficir koji je zadužen da sve na avionu sa kojim je njen otac leteo funkcioniše i bude ispravno da bi pilot morao da bude usresređen na letački posao.

Poručnik Nataša Arizanov za prvo mesto službovanja dobila je upravo aerodrom Batajnica, na kome se još od malih nogu osećala kao kod svoje kuće.

- Na aerodrom sam dolazila još od malih nogu tako da mi je sve ovo nekako priraslo srcu i kad sam upisivala akademiju želja mi je bila da ovde radim - rekla je za RTS potporučnik Nataša Arizanov, koja se izborila za svoje mesto na aerodromu koji nosi ime još jednog heroja pilota - Milenka Pavlovića, koji je smrtno stradao takođe 1999 iznad rodnog Valjeva u neravnopravnoj borbi sa avionima NATO pakta.

Ko je bio Iljo Arizanov?

Major Iljo Arizanov pripadnik 127. lovačko avijacijske eskadrile "Vitezovi" koji je leteo na lovcu MiG-29 poleteo je 24. marta u 19.50 časova među prvima sa aerodroma Niš dok su prve krstareće rakete i bombe počele da padaju širom Srbije. Major Arizanov je po poletanju dobio zadatak da krene sa svojim MiG-29 (L-18) u zonu Suva Reka-Đakovica kako bi presreo neprijateljske avione. Avion je leteo na visini od 3.000 metara. Oko 20.40 poleteo je i njegov kolega major Dragan Ilić isto na visini od 3.000 metara u zonu Prištine. Oba aviona su pogođena. Pilot major Iljo Arizanov se katapultirao i padobranom se spustio u zonu zloglasne Drenice gde se nalazilo jako uporište OVK.

Iljo posle prizemljenja nije bio u mogućnosti da pošalje poruku da je živ i da spasilački tim dođe po njega. Za njim se izgubio svaki trag. Major Arizanov odlučio je da se sam pokuša probiti do vojnog aerodroma Slatina. Posle dva dana iscrpljujućeg lutanja i skrivanja od terorista OVK, major Arizanov uspeo je da se domogne vojnog aerodroma Slatina, odakle je prebačen za Beograd.

Ilja Arizanov je zbog učešća u borbi protiv NATO pakta unapređen u čin potpukovnika i odlikovan Ordenom za hrabrost. Potpukovnik Iljo Arizanov je penzionisan 1999. iz zdravstevnih razloga. Preminuo je 3. septembra 2011. godine u Beogradu, u 52. godini, od posledica srčanog udara.

BONUS VIDEO: