U Pečenjevcima, rodnom mestu Tome Zdravkovića,  uskoro bi trebalo da bude otvoren muzej u njegovu čast. U Tominim rodnim Pečenjevcima već postoji restoran koji nosi njegovo ime, ali i spomenik u centru ovog mesta.

foto: Printskrin/Jutjub/Toma Zdravkovic

 

- Tačno je da smo se odlučili za taj korak. Otkako je urađen film o Tomi, selo Pečenjevce je postalo centar sveta. Nema tog automobila koji se nije parkirao u ovom selu na putu prema Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj... Dolazili su ljudi i iz Bosne, Slovenije, Mađarske i svi su pravili pauzu baš ovde iz istog razloga, da vide Tomino selo, kuću, probaju njegovu pljeskavicu, rakiju, vino - kazao je za "Kurir" Staniša Cvetanović, koji je zadužen za restauraciju Tomine kuće u Pečenjevcima.

foto: Printskrin/Jutjub/Toma Zdravkovic

 

- NJegov dom je odavno napušten, oronuo, dvorište je počelo da zarasta, i iako smo se trudili da to izgleda što pristojnije baš zbog turista, prosto nam naše svakodnevne obaveze nisu dozvoljavale da se više posvetimo tom mestu, dok jednog dana ja nisam došao na ideju da kuću pretvorimo u muzej. I eto, 1. 11. 2022. krenuli smo u realizaciju. Hvala bogu, sve se radi po planu, tako da bi svečano otvaranje trebalo da bude na godišnjicu njegove smrti, 30. septembra 2023. godine. U planu je otvaranje muzičkog muzeja i njegovih ličnih stvari u Tominoj kući, a uskoro izlazi pesma posvećena njemu - rekao je Staniša.

BONUS VIDEO: