Predsednik Srbije ističe da su pitanja klimatskih promena ključna i da je za našu državu veoma važno prisustvo tom samitu u organizaciji UN, Velike Britanije i Italije.

Obraćanje predsednika

Aleksandar Vučić poručio je za televiziju Pink da su se svetski lideri skupili na jednom mestu i da su pokrenute važne teme sa Ursulom fon der Lajen o ceni električne energije i obezbeđivanje energetske sigurnosti.

''Moraćemo da radimo na stvaranju novih i obnovljivih izvora energije'', izjavio je Vučić.

Poseta prijatelja iz EU

''Razgovarao sam sa Ursulom fon der Lajen, kratko sa Makronom, Merkelovom, mnogim svetskim premijerima i predsednicima, sa Plenkovićem, sa španskim premijerom koji mi je obećao da će doći u posetu Srbiji. Španski premijeri nisu prethodnih 40 godina dolazili u Srbiju, tako da bi to bila istorijska poseta.

Poseta premijera Španije bi bila važna jer je Španija po pitanju Kosova i Metohije uz Srbiju, te je važno zahvaliti se Španiji na podršci Srbiji.

''Pozvao sam našeg španskog prijatelja da poseti Srbiju i obećao sam mu da će videti veliko gostoprimstvo i prijateljstvo srpskog naroda zbog svega što čini u odbrani teritorijalnog integriteta naše zemlje, ali i podršci koju nam pruža na evropskom putu'', zaključio je Vučić.

Razgovor sa Plenkovićem

Predsednik Srbije je razgovarao i sa predsednikom Hrvatske, a razgovor je prošao u šali, ali je imao i ozbiljniju notu.

''Sa Plenkovićem sam pričao i šalio sam se na račun ovih optužbi za Petrinju, ali pričali smo i o važnim stvarima, kao što su nestali'', objasnio je predsednik.

Ostavka Zaeva

Predsednik se osvrnuo i na vest koja je zatresla političku scenu zapadnog Balkana, odnosno na ostavku Zorana Zaeva.

''Ostavka Zaeva, verujem, nije samo poraz na izborima, već i onoga što je obećala Evropska unija Skoplju, a nije ispunila, želimo da osnažimo inicijativu ''Otvoreni Balkan'', rekao je Vučić.

Dodaje da ostaje i pitanje vanrednih parlamentarnih izbora.