Određene vrste povrća, voćnih bobica i začina daju čitavu paletu divnih boja i različitih tonova. U tom slučaju vodi za kuvanje treba dodati određene delova biljaka, bobice ili sokove.

Foto: Profimedia

 

Evo nekoliko primera:

ŽUTA – cvetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže

NARANDŽASTA – crvena aleva paprika, ljuske crnog luka

CRVENA – sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice, čaj od šipka

SMEĐA – list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj

PLAVA – sok od borovnice, listovi crvenog kupusa

ZELENA – listovi spanaća, kopriva, zeleni čaj, listovi nane

BORDO – sušeni cvetovi kantariona

Pripremanje tečnosti za kuvanje:

Usitnjene delove biljki, kore i bobice voća potopiti u vodu za kuvanje, pustiti da odstoje jedno vreme, zatim sve to dobro prokuvati, a onda procediti kroz gazu, sito ili filter za kafu. U tako pripremljenoj tečnosti se kuvaju jaja.

BONUS VIDEO: