Ulje u koži (sebum) može da ispušta neprijatan miris. Neki psi proizvode prekomerne količine sebuma i on ulazi u sve što je u vašoj kući, kaže veterinarka dr Širli Bonk. Bonk kaže da je sebum i druge stvari, poput pseće peruti, često teško ukloniti s određenih tkanina i tepiha.

- Bakterije koje su inače prisutne na koži psa i u njihovim ušima mogu da uzrokuje neprijatan miris. Psi takođe imaju urođenu želju da sve obeleže svojim mirisom. Neki psi će tako urinirati na bilo šta kako bi obeležili svoju teritoriju - kaže ona.

Foto: Profimedia

 

Ako i vi imate problema sa psećim mirisom evo pet saveta kako ga se brzo i efikasno rešiti.

1. Tepih očistite parom

Čišćenje tepiha parom jedan je od najboljih način da se rešite psećeg smrada. Na tržištu postoji mnogo parnih čistača, u neke ide samo voda, a u druge u deterdžent, na vama je da izaberete koji vam najviše odgovara. Ovo je vrlo zahvalna investicija koja će vas spasiti ako kod kuće imate psa.

Foto: Profimedia

 

2. Pod prebrišite s rastvorom sirćeta

Drvene i druge vrste podova bi prvo trebalo pomesti, a zatim obrisati krpom nakrašenom rastvorom sirćeta. Naime, alkoholno sirće neutrališe mirise, kako nove tako i one ustajale. Pomešajte jednaku količinu sirćeta i vode, nakvasite krpu i prebrišite podove. Pustite da se osuši i svi neprijatni mirisi će nestati, piše Family Handyman. 

Foto: Profimedia

 

3. Isprobajte sodu bikarbonu

Soda bikarbona reaguje s kiselim mirisima poput onog pseće mokraće. Zbog toga odlično neutrališe taj miris, a ovaj trik je posebno dobar za tkanine. Sodu treba posuti po tkaninama koje ne možete da operete i ostavite je da odstoji preko noći. Ujutro samo uklonite višak sode bikarbone s mokrom krpom ili papirnatim ubrusom, a možete i da je usisate.

4. Operite prekrivače

Ako na nameštaju imate prekrivače ili navlake koje mogu da se skinu i operu, to i uradite, jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje.

Foto: Profimedia

 

5. Redovno perite psa

Vrlo je važno da svog psa perete redovno. Posavetujte se s veterinarom oko toga koliko često ga treba kupati i to poštujte. Osim toga, nakon kupanja pas mora potpuno da se osuši jer je vlaga idealna za razvoj bakterija odgovornih za neprijatne mirise.

BONUS VIDEO: