Ferguson je najuspešniji trener u istoriji Premijer lige, sa rekordnih 13 titula. On je na klupi Mančester junajteda proveo neverovatnih 27 godina (od 1986. do 2013. godine) i osvojio je prvo izdanje novooformljene Premijer lige u sezoni 1992/93. To je bila prva titula za "crvene đavole" nakon 1967. godine. Škotski trener je ovaj uspeh ponovio još 12 puta, a poslednji put u njegovoj poslednjoj sezoni na klupi engleskog premijerligaša.

Pored Fergusona, u Kući slavnih Premijer lige nalazi se još šest igrača koje je ovaj slavni menadžer trenirao - Dejvid Bekam, Erik Kantona, Roj Kin, Vejn Runi, Peter Šmajhel i Pol Skols.

Foto: Tanjug/AP

 

Ferguson je ekipu sa klupe vodio na 810 utakmica i ostvario je rekordnih 528 pobeda. Pored toga, za trenera godine proglašen je čak 11 puta. 

 

 

- Zaista sam presrećan što sam uvršten u Kuću slavnih Premijer lige. Čast je kada dobijete ovakvo priznanje. Međutim, ne radi se samo o meni. Radi se o poslu u Junajtedu i vezi koju smo imali tokom mnogo godina, tako da sam takođe ponosan na klub, stručni štab i igrače - rekao je legendarni strateg.

Sa druge strane, Arsen Venger vodio je Arsenal 22 sezone (od 1996. do 2018. godine), što je rekord Premijer lige, a tri puta je završavao kao prvi na tabeli.

Foto: Tanjug/AP

 

Francuski trener je najveći uspeh ostvario u sezoni 2003/04 kada je ušao u istoriju. U toj sezoni Arsenal je došao do titule prvaka Premijer lige bez ijednog poraza. 

Venger je londonski klub vodio je na rekordnih 828 utakmica u Premijer ligi, ostvarivši 476 pobeda i 199 remija. Nagradu za najboljeg trenera osvojio je u tri navrata - 1998, 2002. i 2004. godine.

Foto: MV

 

- Želeo bih da budem poznat kao neko ko je voleo Arsenal, ko je poštovao vrednost kluba i ostavio ga u poziciji u kojoj može da raste i postane još veći - rekao je 73-godišnji trener.

BONUS VIDEO:

SRBI "ZAPALILI" PODGORICU: Potpuna euforija uoči meča kvalifikacija za Euro 2024

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".