Serijski program u Srbiji ove godine je nikad bogatiji. Pažnju javnosti posebno je izazvala najava početka emitovanja druge sezone "Kalkanskih krugova". 

Radnja serije obrađuje odnose između dve važne porodice za selo Dol - Petrovića i Đorđevića. Istorija sukoba dveju familija seže sve do početka 20. veka, ali živopisno selo Dol vešto krije tajnu čuvanu decenijama. Priča nas vodi kroz flešbekove na početak prošlog veka u trenutak koji će se pokazati kao ključan za razrešenje nekih važnih motiva likova.

Glumačka i produkcijska postava tim povodom oktrila je detalje sa seta i prenela samo delić onoga što će gledaoci moći da očekuju.

Nastavak "Kalkanskih krugova", prema mišljenju mnogih kritičara jedna od najboljih serija snimljenih u poslednje vreme.

 Autor serije Đorđe Milosavljević u razgovoru o glavnim temama koje serija obrađuje istakao je motive roditeljstva i odrastanja i njihov odnos prema tradiciji. Sezona prati tematski kontekst pređašnjih epizoda, ali sa ozbiljnom uplivima novih dramskih elemenata i fantastike. Da serija ne manjka sa sadržajem i dramaturgijom potvrdio je i sam Milosavljević ističući nameru za snimanjem još jedne, treće sezone.

Glavna junakinja serije Miona, koju tumači glumica Ivana Zečević ponovo se suočava sa nerešenim misterijama i duhovima prošlosti.

- Otišli smo dosta napred, u vizuelnom smislu čak i deset koraka napred. Miona se na kraju prve sezone našla u jednom tragičnom trenutku i sad gledamo njene pokušaje da se "isceli" - istakla je glumica.

Originalnost čitave serije ogleda se pre svega u njenom lajtmotivu. Kao i u predhodnom delu, tematika se tiče relativno nezastupljene srpske narodne mitologije. Žanrovski, serija predstavlja mešavinu misterije, naučne (folklorne) fantastike, horora i trilera. Kao idejna osnova za kombinaciju različitih motiva reditelju Milosavljeviću poslužila su radovi Veselina Čajkanovića i Vuka Stefanovića Karadžića.

- Sve te dvosmislene pojave, između mita i stvarnosti, elementi su naše narodne usmene tradicije. Oni su deo srpskog mitološkog iskustva - zaključio je reditelj.

- Kada se u prvoj epizodi postavi dobar standard, onda druga sezona bude izazov da se ostane na tom tragu, a mi smo ovde otišli još i dalje. Po mnogo osnova. Možete očekivati mnogo novina koje će dodatno usložiti priču - rekao je glumac Nebojša Dugalić koji u novoj sezoni tumači ulogu zainteresovanog profesora koji dolazi u Dol.

Nova sezona "Kalkanskih krugova" startuje 1. aprila na Superstar TV-u.