Tako se, među sastojcima koji pomažu u čišćenju, često spominje soda bikarbona. Jeftina je, dostupna, u praktičnom pakovanju i svestrana, jer ne samo da koristi u kuvanju, nego i kod uklanjanja neprijatnih mirisa.

Pa ipak, valja imati na umu da njenim korišćenjem na određenim površinama možete stvoriti više problema nego koristi. Iako se soda bikarbona može činiti kao fini prah, ona je zapravo abrazivno sredstvo za čišćenje. Lifehacker izdvaja površine koje bi soda bikarbona mogla da ošteti i nepovratno uništi.

Mermer

Mermer i kvarc su prilično čvrsti, ali mogli biste da ih upropaste ako ih redovno čistite sodom bikarbonom. Svako brisanje troši gornji zaštitni sloj i u na kraju može da dovede do ogrebotina.

Foto: Jutjub printskrin/Kreativni Minion

 

 

Staklo

Staklo je takođe među površinama na kojima će se ogrebotine odmah primetiti, a soda bikarbona će ih i te kako istaći. Za besprekornu čistoću i sjaj izbegavajte sodu bikarbonu.

Kosa

Maske i smese koje bi trebale da pomognu u čišćenju kose ne bi trebalo da sadrže sodu bikarbonu. Ona isušuje kosu i čini je slabom i lomljivom.

Foto: Profimedia

 

 

Drveni podovi i nameštaj

Soda bikarbona je previše abrazivna za korišćenje na drvenim površinama. Može da istroši površinu drveta i uzrokuje vidljiva oštećenja.

Foto: Profimedia

 

 

Sve s ogrebotinama, pukotinama ili rezbarijama

Budući da je u prahu, soda bikarbona se taloži u svaki kutak i pukotinu na površini predmeta. Iako to može da pomogne u čišćenju ostatka takvog predmeta, teško ćete ukloniti prah iz udubljenja.

(Lifehacker)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".