Vesti o napadima pasa sve češće uznemiravaju javnost. Neki od poslednjih desili su se u Sivcu, Jakovu, Rakovici. Prethodne godine u Srbiji je prijavljeno 860 ujeda pasa poznatih vlasnika, a u Beogradu 175.

Lutalica više nema

Desetogodišnjeg dečaka čopor pasa napao je u dvorištu škole u Rakovici. Na svu sreću prošao je sa površinskim ranama. I dok mediji prenose da je reč o lutalicama, iz „Veterine Beograd“ kažu – psi lutalice više ne postoje.

- U zadnjih deset godina Veterina Beograd je sterilisala ogroman broj po metodi CNR – uhvati steriliši i pusti. Psi žive u takvom okruženju oko osam godina tako da i taj poslednji nekadašnji pas lutalica više ne postoji, uginuo je prirodnom smrću. A svi ostali psi koji se možda trenutno pronađu na rubovima centra to su uglavnom vlasnički neobeleženi pušteni psi - rekao je direktor JKP „Veterina Beograd” Budimir Grubić.

Svaki vlasnik dužan je da psa čipuje i vakciniše protiv besnila. Za mnoge, tu se briga o ljubimcu završava. Upućeni kažu, komšije se više ne plaše da prijave nemarne vlasnike, jer je strah od njihovih pasa jači. Po jednoj takvoj prijavi, sudija Milan Galić veštačio je o agresivnosti psa.

- Ja sam izveštačio da taj pas uopšte nije agresivan. Vodili su ga radnici, vodio sam ga ja. Ali bio je nevaspitan. Došao je vlasnik da ga preuzme i ja sam mu skrenuo pažnju da ovakav način ne može da prođe. U sredini u kojoj živimo u gradu, mora najosnovniju obuku da prođe. A to je ovo što je Grad Beograd propisao Zakonom o držanju pasa. Neko je napravio klasifikaciju kako da se nauči pas da ne reaguje na okolinu negativno - rekao je međunarodni kinološki sudija za eksterijer i rad pasa Milan Galić.

Pas mora da sluša

Pas, pre svega, treba da sluša vlasnika, a ne samo instruktora, i zbog toga se sve više govori o ispitu i dodatnoj obuci za vlasnike.

- Najbolja zakonska regulativa – hajde da bar malo ljude edukujemo i da napravimo ispit gde ćemo ih naučiti šta je to odgovorno vlasništvo, kako treba da se ponašaju, šta je to što je potrebno psu - napomenuo je Grubić.

A trebalo bi razmisliti i šta je potrebno vlasniku, jer ne mogu svi dobro da se snađu sa rasama poput staforda, rotvajlera ili bulmastifa. LJubimce te rase Paulina je odabrala nakon višegodišnjeg iskustva.

- Izabrala sam ih zbog njihovog divnog karaktera. Jako loša propaganda trenutno se po medijima vodi oko njih i trenutno među ljudima zbog nesavesnih vlasnika. Uzmu psa zato što je lep i popularan zbog nekog filma ili videa, ne znaju šta će sa njim i onda on napravi problem. Oni su divni porodični psi, ali je jako bitno da se sa njima radi na pravilan način od početka kao i sa svakim psom ali sa nekima možda malo više zbog tvrdoglavog karaktera ili zato što su malo temperamentniji - rekla je Paulina Šahar.

Nisu svi psi druželjubivi i zbog toga treba tumačiti njihova upozorenja.

Psima treba prići bez straha. Pitajte vlasnika, nikako ne prilazite psu s leđa, dozvolite da vas onjuši i onda možete da ga pomazite. Nesavesni vlasnici mogu da plate kaznu i do tri miliona dinara. Savesni, mogu dobiti mnogo ljubavi.

(RTS)