I dok Rečna policija, Žandarmerija, rodbina i prijatelji nastavljaju potragu od Pančevačkog mosta pa sve do Pančeva, i to iz vazduha, sa vode i zemlje, koristeći sonare, dronove, ronioce i “pešadiju”, nadležni su, pre svega na osnovu svedočenja Maneta K. koji je uspeo da se dokopa obale, uspeli da rekonstruišu celu nesreću i šta je do nje dovelo.

Iako se ispostavilo da se radi o momcima koji su često u prirodi, koji vole izlete i avanturizam, jasno je da su načinili četiri kobne greške koje su ih, možda, koštale života.

Izlazak po mraku, vetru i talasima

Prva i najveća greška bila je što su uopšte odlučili da sa popularnog izletišta Bele stene, gde su roštiljali, čamcem krenu nazad ka Zemunu po mrklom mraku i lošem vremenu. Naime, tokom celog dana je duvao jak vetar koji je na Dunavu stvarao prilično visoke talase i praktično činio nemoguću vožnju nestabilnim čamcem kao što su koristila četvorica prijatelja.

- Ni ja se ne bih usudio po mraku, jakom vetru i visokim talasima da izađem na reku - rekao je alas sa Dunava Renato Grbić.

A da su talasi bili ključni posvedočio je i preživeli Mane K. koji se dokopao obale.

- Prvi talas nas je podigao, a drugi nas je poklopio - rekao je Mane policiji.

Izlazak na reku pod dejstvom alkohola

Čak i u idealnim vremenskim uslovima nikako se ne preporučuje izlazak na Dunav pod dejstvom alkohola, bilo da je reč o “par pića” ili “celodnevnom cuganju”.

A da su četvorica drugara tog dana uz roštilj malo i popili, potvrdio je sam Mane. Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, vidi se Mane nakon spasavanja.

- Bili smo gore izviše Višnjice i sedeli, pili... Krenemo kući za Beograd, prekrije nas talas i okrene nas. Samo sam ja došao plivajući dovde - rekao je, između ostalog.

Nisu išli uz obalu

Kako je objasnio Renato Grbić, još jedna greška koju su mladići napravili, a koje nisu bili svesni mnogi osim onih iskusnih “vukova sa Dunava”, bila je i putanja kojom su se kretali.

- Da su išli pored leve obale Dunava i pored nje ništa se ne bi desilo. I da su se prevrnuli, par metara od obale brzo bi doplivali. Da se uhvate za neko granje i da se spasu. Ovako su krenuli na suprotnu stranu po najvećem nevremenu. Najveći udar košave je upravo ispod Pančevačkog mosta - rekao je Renato za medije.

Ostali u čamcu koji tone

- Mane je bio pametan i odmah se odvojio od čamca. Krenuo je da pliva da što pre izađe iz ledene vode, a eto, njih trojica su ostala da se drže za čamac i to je bila kobna greška- rekao je muškarac koji živi u blizini Dunava, tačno na mestu gde se četvorici muškaraca prevrnuo čamac u subotu uveče.

Prema njegovim rečima, to veče duvala je toliko jaka Košava, da niko iskusan ne bi krenuo da isplovi, a naročito ne na Dunavu.

Prema rečima stručnjaka, pošto je temperatura vode bila sedam stepeni, osoba u takvoj situaciji ima 10-15 minuta pre nego što dođe do hipotermije i smrzavanja tela.

- Mane je isplivao i izašao iz reke u visini Krnjače na levoj obali Dunava. Tumarao je kroz šiblje preko nasipa, video svetlost kuća, došao do prvih ljudi i prijavio nesreću - ispričao je očevidac.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".