TRIDESET tri osobe su povređene kada se američki brod u vlasništvu mornarice delimično prevrnuo u luci u Edinburgu, glavnom gradu Škotske.

Incident se dogodio kada je istraživački brod "Petrel" ispao iz svog ležišta na kopnenom doku u edinburškom brodogradilištu.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju brod težak 3.000 tona, koji je u vlasništvu Američke mornarice, nagnut pod uglom od 45 stepeni.

Na mestu nesreće zbrinuto je 12 osoba, dok je 21 prebačena u bolnicu, saopštila je škotska služba hitne pomoći.

Škotska policija je pozvala građane da izbegavaju to područje kako bi omogućili pristup hitnim službama koje su na mestu nesreće.

Portparol luke "Fort port" u Edinburgu saopštio je da se incident dogodio u objektu zakupca - kompanije "Dales Marine Services".

Ta kompanija, koja upravlja dokom, navela je da je u kontaktu sa hitnim službama i da ne može dalje da komentariše događaj. "Naš prioritet je da osiguramo podršku onima koji su pogođeni", rekao je portparol kompanije.

Član gradskog veća Edinburga Adam Mekvi je na društvenim mrežama napisao da su jaki vetrovi uzrok nesreće.

 

 

 

Brod "Petrel" dužine 76 metara u vlasništvu je američke mornarice od oktobra 2022. godine, a vlasnik mu je ranije bio suosnivača „Majkrosofta“ i filantrop Pol Alen.

Postavljen je na dugotrajni vez u Edinburgu 2020. godine zbog "operativnih izazova“ tokom pandemije virusakorona i od tada nije bio u upotrebi. Pre toga, korišćen je za duboku pretragu područja brodoloma i ratnih morskih grobnica, preneo je RTS.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".