Radoslav Graić, pevač i kompozitor, rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu, u Bosni i Hercegovini. Nasledivši muzički talenat od oca, često je pevao na školskim priredbama. Školovao se u Travniku, a gimnaziju je 1950. završio u Banjaluci, gde je uporedo pohađao i muzičku školu, piše RTS.

U Beogradu je živeo od Drugog svetskog rata gde je i diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, ali i solo pevanje na Muzičkoj akademiji. Na predlog Dubravke Nešović, počeo je da peva u Horu Radio Beograda, a ubrzo je polagao i audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca, i tako postao vokalni solista narodne muzike u toj radio stanici.

Kada je Graić završio Muzičku akademiju, ponuđeno mu je da nastupa u operi. I pored nekoliko uspešnih proba, odlučio je da se ipak tada - posveti zabavnoj muzici.

LJubav prema komponovanju melodija u duhu narodnog melosa javila se posle prve pesme koju je napisao za duet Radulović -Jovanović. Od tada nastaju pesme za sva vremena: Doleteće beli golub, Imala sam drugaricu, Krčmarice još vina natoči, Žubor voda žuborila i mnoge druge, a pesma Mito bekrijo koju je proslavila Vasilija Radojčić, postala je toliko popularna da i danas mnogi misle da je izvorna pesma.

Iako je najviše stvarao za vokalne soliste narodne muzike, bio je veoma uspešan i kao kompozitor zabavnih pesama koje je često i sam interpretirao.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za vokalno izvođenje i za kompozitorski rad.

Radoslav Graić, osim što je bio pevač, kompozitor, nekadašnji je muzički urednik Televizije Beograd. Uređivao je mnoge značajne emisije i serije, sve do odlaska u penziju.

Kao autor širokih interesovanja, sa zapaženim uspehom godinama učestvovao je sa svojim kompozicijama na našim najvećim festivalima popularne muzike (Beogradsko proleće, Opatija, Zagreb, Mesam, Beogradski sabor, Ilidža - Sarajevo, Novi Sad, Niš...).

BONUS VIDEO: