U trci za šefa države je sedam kandidata - aktuelni predsednik i lider DPS-a Milo Đukanović, predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, zamenik predsednika Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović, lider Demokrata Aleksa Bečić, predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković i podgorički influenser Jovan Radulović Jodžir.

Očekuju se najneizvesniji izbori do sada, a prognoze govore da će pobednik biti poznat tek nakon drugog kruga izbora, 2. aprila.

Izbori se održavaju posle nekoliko politički burnih godina, koje je obeležio pad sa vlasti Demokratske partije socijalista, kao i dubokih podela u narodu. Pravo glasa imaju 542.154 građanina. Najviše birača je u Podgorici - 143.608, a najmanje u Šavniku - 1.777.

Biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Na svim dosadašnjim izborima predsednici su dolazili iz Demokratske partije socijalista. Pre Đukanovića, predsednik Crne Gore je bio Filip Vujanović, i to u tri mandata, od 2003.do 2018. godine. Pre Vujanovića, predsednik je bio Milo Đukanović, i to u jednom mandatu, nakon što je u oktobru 1997. pobedio na neposrednim izborima Momira Bulatovića.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Foto: M. Sekulović

 

Izlaznost do devet časova

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), u Crnoj Gori je do devet sati na predsedničkim izborima glasalo je sedam odsto upisanih birača ili oko 37.700 građana.

Foto: V. Vujnović

 

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije glasao je jutros na predsedničkim izborima na biračkom mestu u Biblioteci i čitaonici “NJegoš” na Cetinju.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

 

Predsednički mandat traje pet godina

Podsetimo, da bi kandidat pobedio u prvom krugu, potrebno je da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih birača. Ako se to ne desi, u drugom krugu nadmeću se dva kandidata sa najvećim brojem osvojenih glasova. Drugi krug se održava dve nedelje kasnije.

Mandat predsednika Crne Gore traje pet godina.

BONUS VIDEO: 

OVACIJE ANDRIJI U MILOVOM RODNOM NIKŠIĆU: Vijore se trobojke na konvenciji Mandića

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".