Đukanović, koji je juče doneo ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore, izjavio je na konferenciji za novinare da su svi svesni duboke političke i institucionalne krize, koju je, kako je rekao, proizvela neodgovorna većina.

- Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta prossle godine vladi je izglasano nepoverenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata - rekao je Đukanović.

Kazao je da je ubeđen da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora.

Foto: Tanjug

 

- Umesto toga, promenjiva većina pribegla je neustavnom delovanju i donela izmene Zakona o predsedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva - naveo je crnogorski predsednik, koji je i kandidat DPS za još jedan predsednički mandat na izborima u nedelju, 19. marta.

On tvrdi da su se, nakon neuspelog pokušaja da lider Demosa Miodrag Lekić formira vladu, stekli uslovi da u skladu sa Ustavom donese ukaz o raspuštanju parlamenta.

- Primjenjujući član 92 stav 5, doneo sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun - rekao je Đukanović novinarima u Vili Gorica.

BONUS VIDEO: 

NAROD ČEKA PREDSEDNIKA: Meštani Donjeg Tovarnika se okupili pred dolazak Vučića

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".