Neki koji su tek sada shvatili kako se zapravo pravi sladoled, ostali su šokirani. Drugi su zgroženi manje poznatim sastojkom koji se nalazi u nekim sladoledima.

Supstanca uglavnom dolazi iz dabrove zadnjice, odnosno 'kesica' koje se nalaze između karlice i osnove repa. Zbog svoje blizine analnim žlezdama, kastorum je često kombinacija sekreta analnih žlezda i urina, piše Nacionalna geografija.

Danas, međutim, kastorum čini samo skromnih šest odsto ukusa vanile koji se koristi u industriji.

Foto: Jutjub printskrin/SLICE

 

Robert Čilkot, profesor u Centru za istraživanje topikalne isporuke lekova i toksikologije Univerziteta u Hertfordširu, rekao je da sintetički vanilin čini oko 94 odsto svih aroma vanile koji se koriste u prehrambenoj industriji - oko 37.286 tona, prenosi Informer.

- Dabrovi mogu da odahnu. NJihov doprinos prehrambenoj industriji sada predstavlja mali deo prirodne arome vanile i uglavnom je ograničen na luksuznu hranu i piće. Izvlačenje gnjecave materije iz živog dabra nije najlakši zadatak jer životinje prvo moraju da se pomuze - objašnjava Robert.

Foto: Tanjug/AP

 

- Podižem životinji rep. LJudi misle da sam luda... ali ja im kažem da su dabrovi i miriše baš dobro - kaže DŽoan Kroford, ekolog sa Univerziteta Južni Ilinois.

Dabrovi koriste kastorum da privuku partnera i obeleže teritoriju, a mi ga koristimo za dodavanje vanile, maline ili jagode u naš omiljeni desert. Sekreti analnih žlezda dabrova se takođe nalaze u alkoholnim pićima, pekarskim proizvodima, žvakaćim gumama i slatkišima, između ostalog.

Međutim, na proizvodima u supermarketima, kastorum se opisuje kao „prirodna aroma“, prenosi The Sun.

BONUS VIDEO: 

LEPOTE ZASAVICE: Na 80 kilometara od Beograda nalazi se mesto za pravo uživanje

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".