Pune dve godine je Ivana u kućnim uslovima brinula o tetki sa dijagnozom kancera. Kada je i hitna pomoć prestala da dolazi, sama joj je davala terapiju i ublažavala bolove.

- Gledati voljenu osobu koja pati i koja je u bolovima je strašno. Prepušten si sam sebi da rešavaš te probleme i da se čovek bori kako zna i ume. Mnogo bi nam značilo da smo imali priliku da ona bude u nekom palijativnom centru, da dobije adekvatnu negu - izjavila je Ivana Radojičić.

Najteži pacijenti u poslednoj fazi bolesti negu u bolnici mogu imati 14 dana. Potom se otpuštaju na kućno lečenje. Tada, u prvu pomoć često pozovu dobrotvornu organizaciju čiji lekari besplatno pomažu i odraslima i deci, u kući i u dnevnom centru.

Tokom protekle godine, u Centru za palijativno zbrinjavanje "Belhospis" oko 700 najteže obolelih pacijenata potražilo je podršku i pomoć u lečenju.

Novi pristup

Direktorka "Belhospisa" Vera Madžgalj naglašava da je, uz zdravstveni sistem, važno uključiti i druge institucije.

- Smatram da je važno da promenimo pristup da pre svega svi shvatimo koliko je važno da unapredimo usluge palijativnog zbrinjavanja i to ne samo na nivou zdravstvenog sistema nego je važno da se uključi i lokalna samouprava, institucije socijalne zaštite, šira društvena zajednica - istakla je Vera Madžgalj.

Korona je uticala i na porast broja onih kojima je potrebno palijativno zbrinjavanje.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek procenjuje da bi plan o transformaciji kovid bolnica bio spreman do kraja godine.

- Naveo sam tri vrlo važna koraka da bi se sve to sada institucionalizovalo, da bi se kadar spremio, da bi odredili opremu, mesto, ja to očekujem pre Nove godine. Ne možemo ovako teške probleme rešavati preko noći, ali je bitno da imamo volju, plan i viziju kako da rešimo ovaj problem *- navodi Đerlek.

U rešavanje se krenulo još 2009. godine usvajanjem Strategije za palijativno zbrinjavanje, naveo je Đerlek, ali nije bilo pomaka. Za palijativu kažu da je zapostavljena oblast srpskog zdravstva, u prilog tome i podatak da je u celoj Srbiji samo šest lekara specijalista palijativne medicine.

(RTS)

BONUS VIDEO: