Dakle, velike su šanse da, ako vojska može da je koristi u okruženjima sa tako visokim nivoom stresa, onda vrlo verovatno može da deluje i u normalnim uslovima kod kuće u spavaćoj sobi.

Tehnika je opisana u knjizi iz 1981. pod nazivom "Relax and Win: Championship Performance", i objašnjava kako su metodu razvili vojni zapovednici kako bi rešili problem previše umornih ili iscrpljenih vojnika.

Kako primeniti ovu metodu?

Opustite svaki mišić u telu, počevši od čela pa sve do nožnih prstiju. Počnite tako što ćete opustiti mišiće na čelu. Opustite oči, obraze, vilicu i usredsredite se na disanje. Nakon toga se spustite do vrata i ramena. Pazite da vam ramena nisu napeta. Spustite ih što niže možete i držite ruke opuštene sa strane, uključujući ruke i prste.

Zatim zamislite topli osećaj koji ide od vrha glave do vrhova prstiju. Počnite duboko da dišete, opuštajući mišiće od prsa do stopala, a zatim ponovno zamislite taj topli osećaj, ali neka ovog puta ide od srca sve do nožnih prstiju.

Opustite ramena koliko god možete. Dišite i pazite da vam ramena i ruke ostanu opušteni, pa duboko udahnite i zatim polako izdahnite.
Očistite svoj um. Dok se opuštate, jako je važno da očistite svoj um od bilo kakvog stresa. Zato zamislite kako ležite u kanuu okruženom čistom jezerskom vodom ili kako ležite u visećoj ležaljki. U svakom trenutku kada počnete da razmišljate o bilo čemu drugom, ponavljajte ove reči 10 sekundi: "Nemoj da misliš. Nemoj da misliš. Nemoj da misliš". Izdahnite, opustite grudi, a zatim se opustite sve do nogu.

Posle šest nedelja prakse ova tehnika će biti efikasna kod 96 posto ljudi koji je isprobaju. Dovoljno govori i to koliko je popularna na društvenim mrežama.

- Vojna metoda je najbolja metoda koju sam pronašao za brže, lakše i bolje spavanje pod bilo kojim uslovima - rekao je jedan korisnik Tvitera pod nadimkom @jdmeie.

Prema lekaru Sadživu Kotheriju, specijalisti za spavanje i voditelju dečje neurologije u Koen čildrens medikal centru u NJjujorku, pomoću ove tehnike moguće je naučiti kako brže zaspati.

Ako vam ova metoda za brži san ne deluje i već dugo patite od nesanice, trebalo bi da posetiti svog lekara opšte prakse i potražite savet.

BONUS VIDEO: