Dana 11.03.2023. godine, po nalogu dežurnog zamenika javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, od strane PS Zvezdara doneto je rešenje o zadržavanju osumnjičenog P.R. u trajanju do 48 časova, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo Ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138 Krivičnog zakonika.

Prema navodima krivične prijave, osumnjičeni P.R. je krivično delo učinio dana 11.03.2023. godine oko 17.00 časova, na taj način što je svoju emotivnu partnerku, oštećenu M.K. koja je izašla na terasu svog stana u nameri da pobegne od osumnjičenog, uhvatio za kosu i zadao joj više udaraca po glavi i telu nakon čega ju je nasilno uvukao u stan. Policijski službenici PS Zvezdara koji su izašli na lice mesta su preko terase ušli u stan i tako sprečili dalje vršenje krivičnog dela. Oštećena M.K. je imala vidne telesne povrede, te je radi pregleda prevezena u Urgentni centar UKCS.

Nakon što je tužilaštvu dana 13.03.2023. godine dostavljena krivična prijava sa prilozima, postupajući zamenik javnog tužioca je konstatovao da postoje osnovi sumnje da je P.R. učinio krivično delo Zlostavljanje i mučenje iz čl. 137 st. 2 Krivičnog zakonika na štetu oštećene M.K. te je imenovani istog dana saslušan u prostorijama tužilaštva u prisustvu izabranog branioca, na okolnosti izvršenja tog krivičnog dela.

Osumnjičeni P.R. je izneo svoju odbranu, a nakon saslušanja tužilaštvo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu podnelo predlog da se prema osumnjičenom odredi pritvor u trajanju od 30 dana, jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, budući da je višestruko osuđivan. Takođe, ispitana je svedok oštećena M.K.

U daljem toku postupka tužilaštvo će ispitati ostale svedoke, narediti vršenje sudsko-medicinskog veštačenja telesnih povreda, kao i psihijatrijskog veštačenja osumnjičenog, prikupiti materijalne dokaze i preduzeti druge radnje potrebne za donošenje odluke.

Kako mediji nezvanično saznaju, osumnjičeni se na saslušanju vadio na alkohol.

- On je rekao da se ne seća da je tukao svoju partnerku, jer je bio pijan - kaže izvor.

Takođe, izvor naglašava da je P. R. osumnjičen za krivično delo zlostavljanje i mučenje, a ne za krivično delo nasilje u porodici zbog toga što mu žrtrva nije ni supruga ni vanbračna supruga.

- Da bi krivično delo bilo nasilje u porodici potrebno je da osumnjičeni i žrtva budu u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, ali vanbračna zajednica mora da traje duži vremenski period ili može i kraći, ali pod uslovom da imaju zajedničko dete. To ovde nije slučaj, pa je zbog toga krivično delo kvalifikovano kao zlostavljanje i mučenje - objašnjava sagovornik.

(Kurir)

BONUS VIDEO: