Protesti ne pokazuju znakove usporavanja, dok su u nekim gradovima prijavljeni rekordni brojevi učesnika, izvestili su izraelski mediji. CNN piše da je na ulice izašlo oko pola miliona ljudi.

Samo u Tel Avivu okupilo se oko 240.000 demonstranata, a u Haifi ipak dosta manje, oko 50.000. Protesti protiv kontroverzne reforme održali su se i u Jerusalimu, Beršebi, Eilatu i još nekoliko drugih gradova.

Pre nekoliko dana izraelski predsednik Isak Hercog prvi put je javno progovorio protiv planova desničarske vlade. Rekao je da je pravosudna reforma greška, da je represivna i da utiče na demokratske temelje Izraela.

Takođe je rekao da je dogovoren kompromis između pristalica i protivnika reforme. Detalji kompromisa još nisu poznati javnosti. Ključni elementi reforme mogli bi proći finalno izglasavanje u parlamentu sledeće nedelje, prenose izraelski mediji.

Prema planovima vlade premijera Benjamina Netanjahua, parlament će moći jednostavnom većinom da ukine odluke Vrhovnog suda. Dodatno, političari će dobiti veći uticaj na imenovanje sudija. Kritičari to vide kao pretnju demokratskoj deobi vlasti, a strahuju i da bi reforme mogle omogućiti premijeru da izbegne osudu u postupku u kojem mu se sudi za korupciju.

Za nacrt zakona kojim bi se ograničila mogućnost njegovog opoziva glasala su 62 poslanika, a 20 je bilo protiv, u parlamentu sa 120 mesta. Opoziv će po tom nacrtu biti moguć tek ako za njega glasa barem 90 zastupnika i samo u slučaju premijerove fizičke i psihičke nesposobnosti.

Početkom meseca u Tel Avivu su izbili sukobi policije i demonstranata. Saobraćaj je bio prekinut na nekoliko deonica, a policija je upotrebila vodene topove i šok-bombe. Zbog ometanja javnog reda uhapšeno je najmanje 39 ljudi.

Ovde sam zbog demokratije, ljudskih prava i pravde- rekao je Johan Kanal, jedan od učesnika protesta.

- Pravo na protest nije pravo na blokadu zemlje. Demonstranti su prešli crvenu liniju. Suverena zemlja ne može trpeti anarhiju - reagovao je tada Netanjahu.

BONUS VIDEO: