Stručnjakinja za vino podelila je trik koji pomaže da vino u flaši ostane sveže nedelju dana nakon otvaranja. Kad otvorite bocu vina, uvek postoji iskušenje da je popijete do kraja jer nema garancije da će i nakon nekoliko dana imati dobar ukus.

Obično biste mogli doći u iskušenje da vratite čep nazad na bocu ili u nju stavite vinski čep, u nadi da će trajati između tri do pet dana. Međutim, somelijerka poziva ljubitelje vina da ne vraćaju čep u bocu i umesto toga nudi trik, u koji se kune, kako bi osigurala da njeno vino duže bude sveže.

Foto: Profimedia

 

Amerikanka Varner Boin podelila je savet na društvenim mrežama.

- Znam da zvuči ludo, ali ako vam se ikada dogodi da vam ostane vina, nemojte vraćati čep natrag u bocu. Ja imam mnogo bolji savet koji će vam promeniti život - rekla je.

Obožavateljka vina objasnila je da ako vratite čep nazad na flašu, on će i dalje dopuštati kiseoniku da uđe u flašu.

- Ako biste vratili čep na bocu vina koja je napola prazna, videćete da polovina još uvek ima kiseonik u sebi i čepovi su porozni, a to će i dalje omogućiti kiseoniku da ulazi u vino. To nije dobro. Ono što stvarno želite da učinite jeste smanjiti količinu kiseonika - navodi.

@confidenceuncorked If you never have leftover wine, this life hack isn’t for you :) Don’t knock it till ya try it! #winehack #lifehack #winetip #winetasting #sommelier #somm #masonjar #storage #wine101 #cork #lifechanging #gamechanger ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling

Varnerova preporučuje korišćenje tegle ili bilo koje druge vrste hermetičke posude koja je slične veličine količini vina koja vam je preostala, te savetuje i da proverite da li je dobro zatvorena.

- Ovde ćete imati mnogo manje kiseonika nego u ostatku vinske boce. Možete nabaviti različite tegle zavisno od količine vina koja vam preostane. Kunem se u ovo. Vaše će vino i dalje imati svež ukus čak i nekoliko dana nakon što ga otvorite, dok dan nakon što otvorim bocu vina i vratim čep, mogu uočiti razliku - dodaje.

Foto: Profimedia

 

Varnerova je dodala da možete postići da vino traje i do nedelju dana, a možda i više ovom metodom.

Mnogi su bili šokirani mogućnošću da uopšte imaju višak vina, ali drugi su bili uzbuđeni produženjem njegovog trajanja, prensoi 24sedam.

BONUS VIDEO:

У мору корисних савета појавио се један који ће се допасти љубитељима вина, посебно оним који попију целу флашу само да га не би бацили