U Kragujevcu se tokom tog strašnog događaja našao i naš proslavljeni glumac, LJuba Tadić, koji je tada bio dečak od 12 godina.

NJegov kolega, Svetozar Cvetković, ispričao je gostujući u jednom potkastu kako su Tadić i njegov brat preživeli u ovoj opasnoj situaciji.

- LJuba Tadić je bio u Kragujevcu kad je bilo streljanje đaka. Ostao je živ. Nisu ga streljali. Ni njega ni njegovog brata Rastka - počeo je priču Cvetković.

Foto: M. Koković

 

- I LJuba je pričao meni... Kod majke se šćućurili, i ona stoji u dvorištu i drži nas zagrljene. Otvaraju se vrata, ulaze Nemci unutra i prilaze dvojica da nas iščupaju od nje.

- I dolazi jedan u perfektno sređenoj uniformi. Mislim da je major bio. I prilazi njoj. I gleda je. Stavlja ruku u unutrašnji džep. Iz unutrašnjeg džepa vadi jednu fotografiju i pokazuje mojoj majci. A na fotografiji je njegova žena i dva sina, koji su u istoj poziciji kao što mi stojimo uz našu majku. Zasuzi, okrene se i kaže ovima da nas puste. I izađu napolje...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Galeb (@agelast_)

O streljanju đaka u Kragujevcu, LJuba Tadić govorio je u jednom intervjuu iz 2004. godine.

- U životu sam video zlo. Imao sam dvanaest godina u Kragujevcu kada su streljali onaj narod i one đake, slušao sam te mitraljeze, ne samo ja nego i svi oko mene. Nikad više mrtvačkih sanduka nisam video nego opet u Kragujevcu četrdeset četvrte kada je bio Sremski front, pa onda je došlo i ovo najnovije zlo. Bilo je strašno i meni se učinilo da mi se u svesti, od onda u Kragujevcu do ovih devedesetih godina, zatvorio jedan krug. Razumem šta je Balkan, ali pitam se dokle će to tako...

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".