Vojvoda od Jorka već neko vreme nedostupan je američkim istražnim organima.

- Sudski organi SAD-a pritiskaju Britaniju u pokušaju da primoraju princa Endrjua da sarađuje sa istražiteljima i odazove se na tužbu zbog tvrdnji o seksualnom zlostavljanju - objavljeno je.

U zvaničnom saopštenju dalje stoji da je otvorena istraga o slučaju Gislene Maksvel i drugih saradnika mrtvog milijardera i pedofila DŽefrija Epstejna i da u tom slučaju žele da razgovaraju sa vojvodom od Jorka i njegovom odnosu sa pomenutim milijarderom koji je "sponzorisao" pedofiliju.

Jedan od zvaničnika Bajdenove administracije potvrdio je da postoje "kontakti" između nadležnih vlasti SAD-a i Velike Britanije kada je u pitanju pružanje "pravne pomoći i saradnje" u krivičnim stvarima usled komplikovanosti procesa jer princ Endrjua odbija da sarađuje sa istražiteljima.

Zvaničnik američke vlade u izjavi za Sun ističe da - SAD i Velika Britanija imaju bliske, produktivne i otporne odnose sprovođenja zakona i uzajamnu pravnu pomoć. Svakodnevno smo u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima i tvrdnjama (dokazima), i nastavićemo da tražimo pomoć u krivičnim stvarima dok pružamo sličnu pomoć.

U tom kontekstu, tužioci su još prošle godine uputili britanskoj vladi zvaničan predlog, poznat pod nazivom Ugovor o uzajamnoj pravnoj pomoći (MLAT) kako bi mogli privoleti princa da se odazove njihovom pozivu.

MLAT je uobičajeni pravni postupak koji se koristi u krivičnim istragama za prikupljanje materijala iz stranih zemalja koji se ne može lako pribaviti na osnovu saradnje, ali se razume da vojvoda od Jorka tek treba da sarađuje. Endrju se i dalje smatra osobom od velikog interesa za američke istražne organe i javnog tužioca NJujorka, ali se ne nazire tačan datum saslušanja princa.

Kao osoba od velikog i nteresa kraljičin sin se posmaatra u najmanju ruku kao potencijalni svedok i njehovo ispitivanje moglo bi biti deo istrage i sučeljavanja sa drugim akterima istrage.

 

 

Tužioci su ranije ovog meseca rekli da je Andrev (61) "pokušao lažno da se predstavi javnosti kao željan i voljan za saradnju", ali nije dao izjavu saveznim vlastima i više puta je odbijao zahteve za razgovor sa istražiteljima. Dolazi se do toga da je Virdžinija Đufre (Virginia Giuffre) koja je priznala da je Epstejn zlostavljao podnela građansku tužbu i protiv princa saveznom sudu u Menhetnu. Gospolja Giufre, koja je ranije bila poznata kao Virdžinija Robert tvrdi da ju je Epstejn prisilio na neželjeni seksualni odnos sa princom Endrjuom u Londonu, u kući ugledne društvene ličnosti Gislene Maksvel, jedne od navodnih Epstejnovih "dama".

Virdžinija Đufre sada tuži princa njujorškom sudu zbog navodnog "silovanja" odnosno seksualne zloupotrebe i zlostavljanja, precizirajući da ju je preminuli Epstejn primorao na to pod pretnjom smrti.

Sa druge strane, vojvoda od Jorka oštro demantuje sve optužbe. Ranije ovog meseca, šef britanske policije Dejm Kresida Dik (Dame Cressida Dick), otkrila je detektivima META da pristupe tužbi protiv princa, naglašavajući da "niko nije iznad zakona".

Gislena Maksvel izjasnila da nije kriva po tačkama optužnice za podvođenje tinejdžerki preminulom Epstejnu u priodu od 1994. do 2004. godine. Očekuje se da će postupak protiv nje biti pokrenut u novembru. Epstejn je umro u zatvorskoj ćeliji 2019. godine nakon što je pritvoren zbog podvođenja maloletnica.

Pravni tim princa Endrjua odbio je da da ikakve komentare na te slučajeve, a ranije su negirali bilo kakvo učešće princa Endrjua u radnjama pomenutih lica.

(Dailymail)