Platforma Flightradar24, koja prikazuje podatke o praćenju aviona u realnom vremenu, u utorak je objavila zanimljivu putanju leta aviona "Izidžeta".

Prikazuje putanju od Islanda do Velike Britanije iznad Severnog mora, otprilike na polovini puta koji traje dva sata i 40 minuta.

Ubrzo se pokazalo da je neuobičajen zaokret učinjen kako bi svaki putnik mogao da vidi auroru borealis.

- Razlog je verovatno bio taj da se omogući putnicima na obe strane avina da vide polarnu svetlost - napisali su na Tviteru iz Flightradar-a24.

 

 

Neki putnici koji su imali sreće da budu na tom letu podelili su na društvenim mrežama fotografije viđenog.

Adam Grovs iz Velike Britanije zahvalio je pilotima na lepom gestu.

- Veliko hvala pilotu "Izidžeta" na letu EZY1806 iz Rejkjavika za Mančester koji je napravio zaokret od 360 stepeni kako bi svim putnicima omogućio da vide polarnu svetlost - napisao je Grovs dodajući da su piloti prigušili svetla u kabini kako bi putnici još bolje uživali u prizoru.

Jedan je putnik napisao kako je njegova potraga za aurorom borealis na Islandu završila neuspešno, ali da je "izidžet" to sve nadoknadio.

 

 

- Zapanjujuće - tvitnuo je Iajn Gudvin.

Putnik koji je leteo iz Islanda za Škotsku napisao je da je i njegov avion napravio zaokret za 360 stepeni kako bi svi videli polarnu svetlost.

- Imali smo sreću što smo bili na letu "Izidžeta" za Edinburg iz Keflavika na Islandu. Pilot je naravio lep zaokret samo za nas.

Polarna svetlost je svetlosna pojava u visokim slojevima Zemljine atmosfere u obliku lukova, korona, pruga, zavesa i raspršenih (difuznih) svetlih površina. U nedelju je, prema podacima Kg indeksa, bila jaka geomagnetska oluja, koja auroru borealis čini vidljivijom.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".