Životni put ove talentovane pevačice je bio trnovit, a zauvek nas je napustila 1. oktobra 2015. godine. 

Svoj život okončala je u Skoplju u 74. godini. Uprkos bolesti koju je kasno otkrila, Redžepova nije gubila vedar duh i nadu. 

Bolovi su bili neizdrživi, gotovo prisutni svakog dana. 

Foto: Printskrin/Jutjub/ JEKA MUZZIK

 

- Ne puštajte me, ostanite sa mnom. Umirem! Gotova sam! Borim se koliko mogu, hoću da ozdravim - rekla je tada Usnija za "Kurir", ali je opet skupila snagu da nastavi:

- Svakodnevno se mučim s bolovima i teško dišem. Stanje mi se mnogo pogoršalo. Ležim u krevetu, jedva uspevam da sedim. Pokušala sam da ustanem kako bih prošetala, ali ne mogu se osloniti na noge. Dosta sam smršala, kao da nisam ja, ljudi me čak i ne prepoznaju. Pijem samo vodu, nemam snage ni da jedem.

Publika i kolege su poštovali Usnijino delo, a svoj život je provela sa čovekom koga je izuzetno volela. Važila je za osobu koja je uvek bila vrlo smirena i ljubazna. Volela je život, i bila je jedan od najboljih primera kako izgleda kad se voli. 

- Moja mama Sabrija bila je Turkinja, a tata Jašar Rom, džambas. Otac nije mogao da ima dece sa prvom ženom pa se oženio mojom majkom, udovicom koja je već imala sina i ćerku. Rodila je još nas četvoro i kuća je bila puna mališana. Živeli smo sirotinjski, u teškim uslovima, borili smo se da preživimo, ali to je ipak bio najlepši period u mom životu - pričala je svojevremeno Usnija.

Usnija je odrasla u skormnoj porodici, a njena ljubav je prema pevanju počela u gimnaziji, kada je sa drugaricama organizovala zabave: 

Foto: Printskrin/Jutjub/ JEKA MUZZIK

 

- U Skoplju nije bilo mnogo prilika za zabavu, pa sam zato učestvovala na skoro svim sekcijama u školi. Imala sam devet nerazdvojnih drugarica s kojima sam organizovala sve zabave u gimnaziji, pripremala predstave i šacovala simpatije na korzou.

- Doduše, umeli su Jašar i Sabrija da me prate kada šetam gradom, ali samo kada sam im tražila da ostanem do devet uveče. Smatrali su da gimnazijalka nema šta da traži na ulici u to doba.

- Društvo me je prijavilo za takmičenje mladih pevača na proslavi povodom stohiljaditog pretplatnika Radio Skoplja. Prvi put sam pred publikom pevala veliki hit Radmile Karaklajić, "Hajmo na tvist". Obožavala sam da plešem, pa sam na bini igrala i pevala. Publika je na nogama dočekala kraj pesme i tada sam osvojila drugu nagradu. Scenu sam osetila kao prostor u kojem vladam i na njoj sam ostala sve do danas-pričala je svojevremeno, a preneo je "Stori".

Legendarnu umetnicu mnogi smatraju najvećom makedonskom muzičkom ambasadorkom, a kraljicom romske muzike zvanično je proglašena 1976. na Prvom festivalu romske muzike u Indiji, kada joj je priznanje uručila Indira Gandi.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".