Žrtava, na sreću, nije bilo. Pet osoba, od kojih dve devojčice stare četiri i sedam godina, su prebačeni na Vojnomedicinsku akademiju, gde su inhalirani i svi se dobro osećaju. Zbog štete koja je nastala, nekoliko porodica ostalo je bez krova nad glavom.

Na teren je ubrzo stiglo sedam vatrogasnih vozila, a 29 vatrogasaca su ugasili požar i evakuisali stanare ove zgrade, koja ima četiri stana. Slika na licu mesta bila je jeziva. Na zidu stana u prizemlju ostala je velika rupa, svi prozori sa štokovima, su izvaljeni, fasada je uništena, kao i ulazna vrata u zgradu.

Do nesreće je došlo kada je u jednom stanu, najverovatnije,eksplodirala plinska boca. Vlasnica, na svu sreću, u tom trenutku nije bila kod kuće, pošto je, kako saznajemo, prespavala kod sestre. Kada je, pošto su je zvali i rekli šta se dogodilo, stigla, od šoka nije mogla da govori. Jedna komšinica je kazala da se baka Stana, kako ju je oslovila, uplašila da slučajno neko nije nastradao. Ona je, nakon što je požar ugašen, sa policijom ušla u svoj stan, koji je potpuno uništen. Sve vreme je plakala. Policajci su jedva uspeli da je ubede da uđe kod komšinice da se ugreje.

Foto: D. Milovanović

 

Đorđe Maksimović, deda devojčica koje su bile u zgradi u vreme eksplozije i koje su zbrinute na VMA, rekao je da je detonacija bila strašna i da su od siline eksplozije izbijena blindirana vrata na njegovom stanu:

- Velika eksplozija je bila, sve se zatreslo, kao da je bio snažan zemljotres. Svi prozori su popucali. U ovoj zgradi živi pet porodica. Niko, na sreću, nije povređen. Unuke, koje su mi došle u goste su se uplašile, plakale su. Vatrogasci su nas vadili, kroz hodnik nije moglo da se izađe napolje. Sve je bilo u dimu. Mije unuke i ćerka, kao i još jedna žena su prevezeni na VMA. Dobro su. Imali su samo gušenje od dima.

Prema njegovim rečima, u stanu u kojem je izbila eksplozija živi žena, koja se tu doselila pre godinu dana.

Ana Butulija koja živi u Tršćanskoj 18 ispričala je da ih je probudila snažna detonacija i da kad je sa svojom porodicom izašla napolje videla da stan u njihovoj zgradi gori.

- Pozvali smo vatrogasce i policiju, koji su brzo došli - navodi ova žena. - Cela kuća sa dve etaže, a tu su suteren, prizemlje, polusprat i sprat, je bila pod dimom. Prizemlje je potpuno izgorelo, kao i sprat.

Foto: D. Milovanović

 

Ona je navela da je sa još nekim ljudima pritekla u pomoć, da se izvuku ljudi. Dve žene, nisu mogle da izađu, jer su im se ulazna vrata zatekla. Na svu sreću, brzo su stigli vatrogasci, koji su razvalili vrata i tako ih spasili. Ane je istakla da je njen, kao i stan pored poplavljen, nakon intervencije vatrogasaca. Iističe i da je zgrada posle svega neuslovna za život u narednom periodu i da su u velikom problemu zbog toga.

Iskakali u dvorište

Sa decom sam morala da preskačem ogradu ka drugom dvorištu, kako bismo se spasili. Jedan zid je otpao, samo smo molili Boga da se ne sruši sve. Sad se snalazimo ko gde ima, niko više neće moći da se vrati ovde - kazala je Ana Butulija.

Foto: D. Milovanović

 

Pomoć iz opštine

Na lice mesta, nakon što je ugašen požar, izašli su nadležni iz policije, koji su ostali nekoliko sati, obavljajući uviđaj. Prema rečima predsednika opštine Zemun, Gavrila Kovačevića, na teren je poslat i čovek iz opštine.

- Pratimo situaciju, u kontaktu smo sa policijom i porodicama, koje žive u ovoj zgradi - izjavio je za "Novosti" Kovačević.

- Dobili smo informaciju da su svi uspeli da se snađu za smeštaj. Kad budemo dobili izveštaj sa uviđaja, videćemo kako ćemo moći da pomognemo. Sve zavisi od toga šta će reći stručnjaci, da li će zgrada ostati funkcionalna. Mi ćemo svakako izaći u susret stanarima, koliko god to budemo u mogućnosti.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".