Porodici Milenković u Zemunu, prvi put stan je poplavljen na Božić i to vodom iz kanalizacije. Problem je došao od komšije koji živi iznad.

Marija Milenković kaže da je 28. januara u večernjim časovima u celom stanu počela da šiklja voda iz svih zidova.

- Najteže mi je palo kada je mom ocu koji je u sobi pored nas, ležao nepokretan, na glavu počela da curi voda. Morala sam da ga evakuišem kako god sam znala. Život u ovom stanu je totalno disfunkcionalan od tada zato što se širio nenormalan smrad, drugo nismo ni znali da li je na bezbednom s obzirom na to da su curele fekalije - kaže Milenkovićeva.

Stanari tvrde da njohov komšija sa prvog sprata živi sam i da, otkako mu je otac preminuo, nije sposoban da se brine o sebi. Tvrde da živi u lošim i nehigijenskim uslovima i da je prošlog meseca, osim poplave izazvao i požar.

- On nije agresivan, ali on ne može sam ovako da živi i ne možemo mi svi ovo da trpimo zbog njega - rekla je stanarka Radmila Blagojević.

- Sistemski imamo problem sa ovakvim rešenjima, opet kažem, ne samo u ovoj zgradi, nego i u zgradama gde imamo slične probleme - kaže Nenad Radić, profesionalni upravnik.

Tvrde da su radnici centra za socijalni rad dolazili, ali da nisu trajno rešili problem.

- Imajuću u vidu da stanar nije sposoban da se brine o sebi, eventualnih medicinskih problema, onda bi najbolje bilo za stanare te zgrade da pokrenu vanparnični postupak zakonom o vanparničnom postupku kojim bi eventualno lišili takvo lice poslovne sposobnosti. To je dobro i za to lice, imajući u vidu da može dovesti do požara, poplava. U tom smislu sud može doneti odluku da se to lice liši sposovnosti do tri godine i da mu se postavi staratelj - objasnio je advokat Nemanja Milošević.

U julu smo izveštavali o stanu u Žarkovu, iz kog se godinama širio neprijatajn miris, zbog komšije koji je sakupljao stvari.

Stanari su o svom trošku aganžovali radnike koji su smeće izneli, a potom su platili dezinfekciju i deratizaciju. Međutim, kako smo saznali od upravnika zgrade, izgleda da se komšija vraća starim navikama.

(RTS/Đ.Marković)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".