LJudski nemar i oholost prema prirodi nema granice. Nedostatak ekološke svesti i odgovornosti prema životinjama poslednjih godina kod nas poprima tragične razmere. Na društvenim mrežama sve češće se mogu videti lične "pohvale" pojedinaca koji se hvale ulovom zaštićenih vrsta.

Jedna u nizu tih predstavlja i upotrebe električne vabilice koje emitovanjem specifičnog zvuka privlače prepelice koje se sele za Afriku, da bi ih zadržali na određenoj lokaciji i učinili dostupnijim krivlovcima 

 

 

- Mi tu pojavu pratimo već dvadeset godina i tokom vikenda. Evo, sada u avgustu radi oko 800 uređaja. Ako oni rade samo vikendom i na njima strada samo deset prepelica, pomnožite i videćete da su to hiljade i hiljade prepelica koje stradaju nelegalno. Dakle, ne govorimo o zakonski normiranom lovu. To je zakonski nelegalan lov, koji se nigde ne evidentira, država ne ubira plodove od njega, ta divljač je praktično ukradena - naglašava Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ugroženih područja je svuda

- Imate ih u okoline Bačke Topole, Sremske Mitrovice, Kikinde, Apatina, Sombora, Kovin. U centralnoj Srbiji kompletna okolina Kragujevca, Velika Plana, okolina Trstenika - dodaje Ružić.

Krivični zakonik je to definisao, kazne su propisane ali pokretanje pravnih procesa i egzekutive slabo ima.

- Krivičnim zakonikom je propisana kazna do tri godine zatvora za onog ko lovi i koristi nedozvoljena sredstva. Zakonom o divljači i lovstvu propisana je kazna za privredni prestup u visini od milion i po do tri miliona dinara za korisnike lovišta koji koriste nedozvoljena sredstva u organizaciji lova - objašnjava Miodrag Strnad iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Lovački savez Srbije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, digitalizovao je sve planove odstrela. Propusta ima, najčešće zbog, kako kažu, lica koja nisu članovi lovačkih udruženja. Rešenje vide u promeni svesti, edukaciji, strožijim kaznama i boljoj saradnji svih.

- Moram da kažem da je Lovački savez Srbije, ne u ovoj, nego prethodnih godina, upravo bio onaj prvi koji je pokrenuo kampanju za zabranu, pozvao sve savesne građane, lovce, lovočuvarske službe da se bore protiv svih nelegalnih sredstava u prirodi - navodi Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza Srbije.

Pored krivolova elekronskim vabilicama, godišnje se odstreli i veliki broj ptica i divljači.

Spasimo prepelice – prijavite elektronske vabilice Društvu za zaštitu i proučavanje ptica ili policiji.

(RTS)