Bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je kamion prevozio drvnu građu i sakrivene ilegalne migrante.

Kamion je, kako se navodi, pronađen u blizini sela Lokorsko.

Načelnik bugarske Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov rekao je novinarima da su se neki od migranata ugušili. 

Prema njegovim rečima, migranti su ilegalno prešli granicu sa susednom Turskom i skrivali se u šumi dva dana pre nego što su ušli u kamion u blizini grada Jambola na jugoistoku Bugarske.

Ministar zdravlja Bugarske Asen Medžidijev naveo je da je u bolnice u Sofiji hitno prevezeno 34 migranta, uključujući petoro dece. Neki od migranata su, kaže, bili u kritičnom, ali stabilnom stanju. Dodaje da u kamionu nije bilo dovoljno kiseonika.

- Smrzli su se, bili mokri, nisu jeli nekoliko dana - rekao je Medžidijev.

Jednoj od četiri privedene osobe već je izrečena kazna za trgovinu ljudima, rekao je Atanas Ilkov, viši policijski zvaničnik.

Rekao je da će optužbe biti podignute kada bude dovoljno dokaza.

Bugarska se, podseća Rojters, nalazi na ruti koju koriste migranti sa Bliskog istoka i Avganistana za ulazak u Evropsku uniju.

Većina ne ostaje u zemlji, već pokušava da pređe u bogatije zemlje zapadne Evrope, često uz pomoć razrađene mreže krijumčara, navodi agencija.

Tako su 2015. godine uhapšena trojica bugarskih kamiondžija i kasnije optuženi za smrt 71 migranta koji su pronađeni mrtvi pored austrijskog auto-puta.

Austrija i Holandija su u decembru Bugarskoj blokirale ulazak u Šengensku zonu EU usled zabrinutosti za bezbednost i vladavinu prava. Bugarska, međutim, nastoji da uđe u Šengen ove godine, napominje Rojters. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".