Policija je otkrila ko je ubica devojčice LJubice Topić (6) još 2019. godine zahvaljujući napretku tehnologije i biološkim tragovima koje je ostavio za sobom, ali tek sada je javno otkriven njegov identitet. 

U pitanju je izvesni Frenk Artur Hol, komšija porodice Topić koji je preminuo u Edmontonu 2019. godine i na taj način izmakao licu pravde. 

Hol je u vreme nestanka i ubistva LJubice imao 22 godine, a slučaj je rešen zahvaljujući naučnom napretku, a presudan je bio DNK dokaz. 

Kako pišu kanadski mediji, policajci su uspeli da otkriju slučaj jer je u nekom trenutku Holov rođak postavio njihove genetske podatke u javnu bazu podataka, kaže narednik policije u Vindzoru Skot Čapman, koji je radio na ovom slučaju punih pet godina.

Holov DNK je poslat u bazu podataka, što je dovelo do toga da su otkriveni pojedinci koje dele isti DNK, objasio je Čepmen u petak. Nakon toga, istražitelji su napravili porodična stabla, vratili se generacijama unazad, a onda su uzeli uzorke DNK od male grupe ljudi kako bi isključili pojedince koji nemaju veze sa slučajem, a potom je i identifikovan krivac. 

Pre objavljivanja te informacije, Čepmen je odleteo u Edmonton da bi rekao članovima Holove porodice, piše kanadski CBC.

- Bili su šokirani, ali su pokazali snagu - rekao je on.

Šestogodišnja LJubica Topić je oteta, seksualno zlostavljana i ubijena 14. maja 1971. godine. Kako pišu kanadski mediji, ona se kobnog dana igrala ispred porodične kuće sa svojim bratom, kada ju je stranac namamio obećavajući joj novac, saopštila je policija. NJen brat je rekao majci da im je prišao nepoznati muškarac iz restorana prekoputa i namamio LJubicu ponudom od 8 dolara. LJubica je poslednji put viđena između 20:30 i 21:00, piše Edmonton san

Ona je kasnije pronađena mrtva, na oko kilometar od kuće.

Inače, policija je čak šest puta započinjala istragu ubistva male LJubice, proverili su stotine dojava iz cele Kanade, ali i Sjedinjenih Američkih Država. Policija je napravila i profil osumnjičenog za ubistvo, zahvaljujući dokazima.

 

Policija kaže da je Hol živeo na manje od dva kilometra od porodične kuće Topić. Prema istražiteljima, Hol se kasnije preselio u Edmonton i umro u 70. godini.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".