Od kakvog su strateškog značaja "Valač", ali i jezero Gazivode, dovoljno govori podatak da bi u slučaju da dođu u ruke Albanaca, oni kontrolisali snabdevanje strujom i vodom svih Srba na severu pokrajine.

Da se u Prištini, pod dirigentskom palicom premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija, sprema ova nova provokacija, koja bi mogla da ima stravične posledice, otvoreno je u utorak upozorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je otkrio da postoje informacije o planovima Prištine da posle 6. novembra zauzmu "Valač" i otvoreno poručio da bi na tako nešto sigurno usledila reakcija Beograda.

Vlasti u Prištini su do sada nekoliko puta grubo prekršile Briselski sporazum i dogovor o energetici, a Brisel na to nije reagovao. Najpre je kosovski "Operator sistema i tržišta električne energije" (KOSTT) potpisao sporazum sa albanskim "Operatorom prenosnog sistema" (OST). A onda je krajem prošle godine KOSST saopštio da je počeo da funkcioniše samostalno od "Elektromreža Srbije" (EMS), a u "skladu sa sporazumom sa Evropskom mrežom operatora prenosnog sistema (ENTSO).

Priština se, pravdajući ove poteze, pozvala na dogovor da tzv. Kosovo postane zasebna energetska oblast, zaboravljajući da pomenu da je preduslov za to da se formiraju dve srpske kompanije, kćerke firme EPS na severu KiM, što se uporno sprečava.

Foto: Mapa područja Gazivode-Valač

 

 

Opasne poruke iz Prištine nastavile su se i u sredu. Predsednica tzv. Kosova Vljosa Osmani rekla je da neće biti ZSO jer bi to bila nova Republika Srpska. Ona je Srbiju nazvala "kancerom Evrope", na šta je oštro reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković:

- Nije Srbija kancerogena, već je to njena izjava, koja pokazuje pravu prirodu vlasti u Prištini i njihov maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na prostoru KiM i regiona. Jasna je namera Osmanijeve da zapaljivom retorikom i antisrpskim izjavama pokuša da izazove novu krizu na KiM. Beograd neće dozvoliti nikakve nove akcije u srpskim sredinama.

Vlade Radulović, iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, kaže, za "Novosti", da Priština nastavlja sa politikom kršenja svih postignutih sporazuma, što dovodi do destabilizacije celog regiona:

- Očigledan je plan Prištine da transformiše tzv. kosovske bezbednosne snage u vojsku i uspostavi kontrolu i nad severom pokrajine. U tom smislu, strateški su posebno značajni "Valač" i Gazivode, odnosno potez Severna Kosovska Mitrovica - Zubin Potok - Valač - Leposavić, koji Priština tretira kao posebno opasan za njih, jer se naslanja na teritoriju centralne Srbije.

RUŠE VAŠINGTONSKI SPORAZUM

Pokušajem da upadne u "Valač", Priština bi prekršila i Vašingtonski sporazum koji je potpisan septembra 2021. u Beloj kući. Naime, prema dogovoru koji je tada postignut, dve strane obavezale su se da će sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti za potrebe zajedničkog upravljanja jezerom Gazivode.

(Novosti)