Jedan otac prijavio je da se, još pre dve nedelje, njegov šestogodišnji sin vratio iz vrtića sa povredama u vidu crvenila anusa. Dečak je ocu ispričao da ih je dobio od druga dva dečaka iz vrtića u "jednoj od prostorija". Navodno, dok ga je jedan dečak držao za ruke, drugi mu je skinuo pantalone i gurao prste u predelu anusa. Roditelji nisu vodili dete kod lekara, već su, po priči oca, povrede sanirali sami.

U međuvremenu, vest se raširila među roditeljima mališana koji pohađaju isti vrtić.

Tako je i usledila prijava policiji od strane grupe roditelja zbog sumnji da se u istom vrtiću događaju vršnjačko i seksualno uznemiravanje između dečaka predškolske grupe. U svojoj prijavi oni su naveli da sumnjaju da su isti dečaci napastvovali još dece, među kojima i dečaka koji u poslednjih mesec dana svom ocu i majci ne dozvoljava da ga obrišu posle velike nužde. Jedan drugi dečak apsolutno odbija da priča na ovu temu, zbog čega roditelji sumnjaju da je i on žrtva nasilja, a navodno postoji još dece koja ili ćute ili daju samo kratke i nepotpune odgovore.

Foto: Z. Knežević

 

Roditelji u svojoj prijavi navode i da se veliki broj dece u kontinuitetu žali na jednog istog dečaka. Dečaci predškolske grupe se boje da pričaju i priznaju da trpe eventualno fizičko i psihičko nasilje, a devojčice "samo" psihičko. Uprava vrtića je, tvrde roditelji, na sve ovo ostala nema, a odgovor koji su dobili od rukovodioca je da je njihova procena da su roditelji oba deteta koja ispoljavaju pomenuta ponašanja, "sasvim normalni" ljudi i da druga deca preteruju u svojim prepričavanjima.

Policijska stanica Zemun je, kako je potvrđeno "Novostima", juče obavestila o incidentu dežurnog zamenika Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je roditelj prijavio da njegovo dete, od pet godina, ima povrede po telu i da mu ih je nanelo drugo dete istog uzrasta u vrtiću:

- Ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT, jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna - navode iz ove ustanove.

 

- Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju koje bi trebalo da utvrdi ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću. Takođe je naloženo i da se izvesti prosvetna inspekcija, kako bi preduzeli mere iz svoje nadležnosti.

Istraživali polne razlike

Nakon prijave da dvojica dečaka seksualno zlostavljaju vršnjake, oglasio se juče pismom roditeljima i stručni tim vrtića:

- Zbog sumnji roditelja da je u grupi predškolaca primećeno neprimereno istraživanje polnih razlika, Predškolska ustanova je obavila individualne razgovore sa decom koja su bila akteri događaja, a zatim i sa roditeljima. Stručni saradnici i vaspitači su sa decom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja. Kroz razgovore su deca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, bez narušavanja sopstvene i tuđe intime. U ovom uzrastu deca nisu svesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmerimo i edukujemo, sopstvenim primerom i kroz otvoren razgovor. Komunikacija roditelja putem viber grupa, na osnovu površnih i netačnih informacija, dovela je do nekonstruktivnog delovanja i širenja panike.

Foto: Tviter printskrin/@JelenaOpacic4/Profimedia

 

Provere u toku

Ovaj slučaj još uvek nije naša nadležnost, ali je po nalogu Višeg javnog tužilaštva obavešteno Treće OJT u Beogradu - navode iz ove institucije.

- Policija je upućena da obavi sve provere i da se sprovede institucionalni nadzor i obavesti inspekcija. Nakon svih obavljenih provera, odlučiće se o daljem postupanju.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".