Emir Kusturica rođen je 1954. godine u Sarajevu.

U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a fakultet u Pragu. U Sarajevu je radio od 1978. do 1988. godine, nakon čega je otišao u Ameriku.

Foto: Profimedia

 

 

NJegov otac Murat Kusturica je bio novinar zaposlen u Sekretarijatu informisanja Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH), a majka Senka Numanović je radila kao sekretar u sudu. Odrastao je u naselju Gorica, kao jedino dete u porodici sekularnih muslimanskih Srba.

DOBIO CRKVENO IME

Emir Kusturica je kršten 6. maja 2015. godine u pravoslavnom manastiru Savina, nedaleko od Herceg Novog. Uzeo je ime Nemanja, a mnogi Bošnjaci su ovaj potez ocenili izdajničkim jer se javno deklarisao kao Srbin, iako su mu roditelji bili Muslimani.

On je kasnije izjavio da mu je otac bio ateista i uvek se deklarisao kao Srbin. NJegov otac Murat Kusturica je bio novinar zaposlen u Sekretarijatu informisanja Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH), a majka Senka Numanović je radila kao sekretar u sudu. Priznao je da su mu preci 250 godina bili muslimani, ali su pre toga bili pravoslavni hrišćani.

 

 

On je dodao da su morali da prihvate islam kako bi preživeli, jer su u to vreme Turci vladali ovim prostorima. Do tog saznanja došao je proučavajući razne knjige, a utvrdio je da je njegova porodica srpska i da mu je stoga vrlo važno kada umre da se zna ko je bio. Po rođenju je stekao državljanstvo BiH, a osim toga ima državljanstvo Srbije i Francuske.

Zahvaljujući očevom poznanstvu sa režiserom Hajrudinom Šibom Krvavcem, Emir je sa 17 godina dobio manju ulogu u filmu "Valter brani Sarajevo" iz 1972. godine.

Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom gradu, a 1978. godine je diplomirao na Filmskoj akademiji u Pragu (FAMU). Zbog toga ga često smatraju režiserom tzv. Praške škole filma, neformalne grupe jugoslovenskih režisera koji su studirali na istom fakultetu, pa im je smisao za estetiku vrlo sličan.Tokom studija režirao je dva kratka filma – "Jedan deo istine" i "Jesen", a studentski film "Gernika", urađen prema noveli Antonija Isakovića pobedio je na Festivalu studentskog filma u Karlovim Varima. Nakon što je diplomirao počeo je da radi na Televiziji Sarajevo i snima kratke filmove u Jugoslaviji.

 

 

Za njega je, kaže, Srbija ideja slobode i autonomije koju doživljava kao svoju otadžbinu.

- Srbija je za mene ideja slobode i autonomije i, koliko god se ta sloboda i autonomija sužavaju i smanjuju, tu postoji posebna sloboda koju nema niko i koju poštuje. Ostaću tu da je gradim sa svima onima koji slično misle - rekao je Kusturica u intervju za Pres RS.

Muzičku karijeru Emir Kusturica započeo je polovinom 1986. godine svirajući bas gitaru u sarajevskom rok bendu Zabranjeno pušenje, koji mnogi često opisuju kao "pokretačku snagu Novog primitivizma". Tzv. "Afera Maršal" je tokom 1987. godine "uzdrmala" muzičku, političku i javnu scenu u tadašnjoj Jugoslaviji.

Naime, tokom koncerta u Rijeci pojačalo marke "Maršal" ("Marshal") se pokvario, a frontmen Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić je publici rekao "Crk`o Maršal, mislim na pojačalo" što je izazvalo pravu pometnju jer je imenom Maršal nazivan i pokojni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

 

 

To je okarakterisano kao vređanje lika i dela Josipa Broza, pa su koncerti i nastupi otkazani, a njihove pesme su prestale da se emituju na TV i radio stanicama. Kusturica je svirao bas gitaru na tri pesme s albuma "Pozdrav iz zemlje Safari", te komponovao muziku za pesmu "Probušeni dolar" s istog albuma. Režirao je spot za pesmu "Manijak" koji su mnogi u to vreme smatrali kontroverzom, pa je zabranjeno njeno emitovanje. Kusturica je napustio bend 1988. godine.

Pred početak snimanja filma "Crna mačka, beli mačor" oformio je bend No Smoking Orchestra. Mnoge pesme iz tog filma postale su pravi hitovi. Godine 1999. grupa je snimila album "Unza Unza Time" i muzički video koji je režirao sam Kusturica. Muzičar i kompozitor Goran Bregović, frontmen benda Bijelo dugme“ napisao je tri pesme "Time of the Gypsies", "Arizona Dream" koji izvodi Igi Pop (Iggy Pop) i "Underground".

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".