Zemljotresi ili potresi mogu da budu toliko razorni da je teško i zamisliti da ih se dešava na hiljade svakog dana širom sveta, obično u obliku slabih podrhtavanja. Većina je toliko slaba da ljudi ne mogu ni da ih osete.

Ali s vremena na vreme dešavaju se veliki zemljotresi. Za poslednji jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je pogodio južnu Tursku i Siriju 6. februara 2023. godine, naučnici kažu da je verovatno jedan od najsmrtonosnijih u ovoj deceniji.

Gde se dešava najviše zemljotresa?

Oko 80 odsto svih zemljotresa na planeti dešava se duž oboda Tihog okeana, koji se naziva i "vatreni prsten" ili " vatreni pojas" zbog preovlađujućih vulkanskih aktivnosti koja se tamo dešavaju. Većina zemljotresa se dešava u zonama raseda, gde se tektonske ploče — džinovske stenske ploče koje čine gornji sloj Zemlje — sudaraju jedna o drugu ili se jedna pod drugu podvlače.

Ovi uticaji su obično postepeni i neprimetni na površini; međutim, između ploča može da se stvori ogroman pritisak. Kada se ova energija oslobađa, šalje ogromne vibracije - seizmičke talase, stotinama kilometara kroz stenu do površine. Postoje i potresi koji mogu da se dese daleko od zona raseda kada su ploče istegnute ili stisnute.

(Nacionalna geografija)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".