Sledeće namirnice nutricionisti smatraju superhranom, upravo zahvaljujući vitaminima i mineralima koje sadrže, i savetuju da ih jedemo svaki dan kako bismo očuvali zdravlje svog organizma, prenosi India Times.

Lanene semenke

Neka vas ne zavara njihova veličina, ove malene smeđe semenke pune su hranjivih materija i važnih nutrijenata. Visok sadržaj omega-3 masnih kiselina povećava prirodnu proizvodnju masnoće u telu i pomaže u održavanju vlažnosti kože. To je izvrsna superhrana koja takođe podstiče mršavljenje. Osim toga, lanene semenke ne sadrže loše masti pa su izuzetno dobre za vaše srce, a pomažu i očuvanju zdravlja kose.

 

Kokosovo ulje

Foto. Profimedia

 

 

Kokosovo ulje odlična je i zdrava namirnica koju većina ljudi preretko koristi, tvrde nutricionisti. Ovo ulje može se koristiti na mnogo različitih načina koji ne podrazumijevaju samo kuvanje. Naime, kokosovo ulje izvrstan je ovlaživač, prisutan u losionima za telo, kremama za lice ili se čak direktno nanosi na kožu. Bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, takođe je neverovatan dodatak vašoj ishrani.

Papaja

Ovo voće još je jedna supernamirnica koju bismo, prema savetima stručnjaka, trebalo da konzumiramo svaki dan. Papaja je naročito bogata vitaminima A, C i E, što znači da je korisna u prevenciji zdravstvenih problema kao što je dijabetička bolest srca. Sok od papaje odličan je za žene s neredovnim menstrualnim ciklusom jer može pomoći u njegovoj normalizaciji, a takođe je i izvrstan izvor nutrijenata koji jačaju imunitet.

Kinoa

Kinoa je namirnica koja je naročito potrebna vašoj koži. Naime, ona pomaže u proizvodnji kolagena, čineći tako kožu elastičnijom i zdravijom i pomažući koži u borbi protiv znakova starenja kao što su bore, staračke pege, ali i gubitak elastičnosti. Još jedna velika korist bila bi njena svojstva regulisanja sebuma koja pomažu u borbi protiv bubuljica, akni i drugih kožnih problema, a pojedine studije pokazale su da redovno konzumiranje kinoe ubrzava metabolizam i podstiče mršavljenje.

Maslinovo ulje

Ništa ne može zameniti zdravu dozu maslinovog ulja. Nutricionisti preporučuju korišćenje ekstra devičanskog maslinovog ulja kako bismo lakše kontrolisali nivo šećera u krvi i smanjili rizik od problema s holesterolom, srcem ili probavom.

Foto: Profimedia

 

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Krstarica)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".