Odbor Međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB) usvojio je odluku da i na stadionu i putem TV prenosa bude uvedeno objašnjavanje sudijskih odluka, u kojima učestvuje VAR, gledaocima i navijačima.

Odluka će se sprovoditi u međunarodnim takmičenjima tokom narednih 12 meseci kao pilot projekat. 

- Odlučili smo se za ovo jer smo dobili neke zahteve da odluku koju je doneo sudija nakon VAR intervencije učinimo razumljivijom za sve aktere fudbala, odnosno gledaoce na stadionu ili ispred televizora. Svetsko klupsko prvenstvo će biti savršeno za debi ovoga, jer je to takmičenje koje prate gledaoci sa svih šest kontinenata - izjavio je Kolina za sajt FIFA.

On je dodao i sledeće:

-Moram da kažem da postoje i iskustva drugih sportova, recimo u NFL-u, gde se ovo (sudijsko objašnjenje odluka publici) dešava već dugo vremena. Mislim da su arbitri prilično komotni što se toga tiče. U fudbalu, jezik može da bude problem, jer će se objašnjenje davati na jeziku koji većini sudija nije maternji, to baš i nije lako, ali će objašnjenja biti koncizna. Zato sma uveren da nijedan arbitar neće imati problem sa time - istakao je Pjerluiđi Kolina.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".