Rođena 1954. godine u Hamburgu kao Angela Dorotea Kasner. Međutim, 1977. se udaje za Ulriha Merkela i preuzima njegovo prezime. Tada 23-godišnja Angela i 24-godišnji Ulrih započinju zajednički život.

U intervjuu objavljenom 2004. godine za nemački portal Fokus, Ulrih je spomenuo da se sa njom, u tom trenutku, nije čuo 15 godina. Tada su zajedno radili na Akademiji nauka u bivšoj Istočnoj Nemačkoj, a upoznali su se 1974. u Lajpcigu na studijama. Dve godine kasnije se useljavaju zajedno, a godinu dana nakon toga staju na ludi kamen.

Živeli su zajedno u skromnom apartmanu, sa zajedničkim toaletom za studente. Krevet, dva stola i ormar, to je bilo to.

 

Da nije cveće cvetalo pokazalo je vreme kada su se rastali 1981. godine, a zatim 1982. i ozvaničili razvod. Ulrih je objasnio da je to za njega bio šok, da se spakovala i iselila iz zajedničkog stana, a sa sobom je ponela veš mašinu.

Posle razvoda

Angela Merkel posle razvoda odlučuje da zadrži prezime svog bivšeg muža, a kasnije započinje i svoju političku karijeru. Najuticajniji događaj na njenu političku karijeru je bio pad ''Gvozdene zavese'' i ujedinjenje Nemačke. Probija se u svojoj partiji, ali je prezime ostalo.

Da stvar bude čudnija, drugog i sadašnjeg muža upoznaje 1981. godine, a kasnije započinju svoju ljubavnu avanturu sa Joakimom Sauerom koja kulminira privatnom ceremonijom venčanja krajem 1998. godine.

Foto: Tanjug/AP

 

Ona nema svoju decu, ali Sauer ima dva odrasla sina iz prethodnog braka.

Joakim Sauer

Sadašnji suprug Angele Merkel je kvantni hemičar i profesor fizičke hemije na Humbolt univerzitetu u Berlinu.

Foto: Tanjug/AP

 

U svojoj sferi je veoma uspešan, a medijska pažnja, iako je pokušavao da to izbegne, je pratila njegovu akademsku karijeru. Nije bio prisutan na izglasavanju poverenja mandatarki Merkel, kao ni na inauguraciji, a ni na polaganju zakletve, već je pratio događaje iz svoje laboratorije.

BONUS GALERIJA: Pogledajte slike Angele Merkel iz mladosti