Erdogan se pojavio u direkciji nacionalne Agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) da koordiniše napore u vezi sa zemljotresom jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali koji je pogodio 10 turskih provincija, a čiji je epicentar lociran u okrugu Pazarčik u Kahramanmarašu, prenosi agencija Anadolija.

- U akciji pronalaženja i spasavanja preživelih učestvuje više od 9.000 ljudi - izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare koju je održao nakon izvršene procene situacije u Koordinacionom centru AFAD.

Erdogan je rekao država je preduzela sveobuhvatnu akciju saniranja posledica zemljotresa angažujući sve raspoložive resurse i na državnom, i na lokalnom nivou.

Prema njegovim rečima do sada je iz ruševina spaseno 2.470 ljudi, a sa sada je utvrđeno da je uništeno 2.818 objekata.

Foto: Tanjug/AP

 

Foto: Tanjug/AP

 

Foto: Tanjug/AP

 

Erdogan je potvrdio da je Turska dobila ponude za pomoć iz 45 zemalja.

On je podsetio da se prethodni najrazorniji zemljotres u Turskoj jačine 7,8 stepeni dogodio u decembru 1939. godine na severoistoku Turske kada je poginulo više od 30.000 ljudi, preneo je ranije Rojters.

U januaru 2020. godine zemljotres magnitude 6,7 pogodio je oblasti oko Elaziga, grada na istoku Turske i tada je poginula 41 osoba, a povređeno je preko 1.600 ljudi.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".