Međutim, Kojo Oborina se celog života ponosio što je bio ustaša, te je za života na vlastiti nadgrobni spomenik to i upisao, i to ćirilicom.

Ustaša Kojo je bio Srbin, pravoslavac, a ćirilica je bilo maternje pismo ovog "ustaše". Spomenik se nalazi na starom pravoslavnom groblju u Poplatu kod Stoca u Hercegovini.

"Ovđe počiva Kojo Oborina", piše na nadgrobnom spomeniku ovog Srbina, a pište i godina rođenja (1852.), dok smrt nije upisana, već u donjem redu piše "Ustaša 1875. - 1878.".

 

 

Ovaj spomenik je nastao desetak godina pre Pavelićevog rođenja i pola veka pre osnivanja ustaškog pokreta. Mnogo pre osnivanja ove fašističke grupe, u Hercegovini je izbio ustanak kada je hrišćanski narpod ustao protiv turskog zuluma, tze su sebe nazivali "ustašama".

U ovom protivosmanskom ustanku su se rame uz rame borili katolici i pravoslavci, ali i muslimani u Hercegovini. Prvim ustašama su se zvali Srbi iz jugoistočne Hercegovine. Tim imenom su se kitili i Hrvati i muslimani koji su bili protiv austrijske aneksije Bosne i Hercegovine.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".