Ministarstvo unutrašnjih poslova je pokrenulo istragu protiv njega nakon što se na društvenim mrežama proširio video snimak njegove hudbe na dan proslave Svetog Save, kome je pripisao ''fašizam'', a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) ''sektaštvo''.

NJegov govor pod lupom je i prijedorske policije i Tužilaštva, dok je Islamska zajednica u BiH najavila disciplinski postupak. Policijska uprava iz Prijedora uputila je poziv imamu džamije u Kozarcu, Mahiću, da u svojstvu osumnjičenog dođe na saslušanje u policijsku stanicu u utorak, 7. februara, i to u Ođeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina, prenosi Klix.ba.

Razlog poziva iz MUP-a je, kako navode, ispitivanje u svojstvu osumnjičenog zbog osnova sumnje da je izvršio krivično đelo "javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje" iz člana 359. stava 1 KZ RS. Za ovo krivično delo je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, prenosi Klix.ba.

Islamska zajednica u BiH odbacila je u petak sve insinuacije, kojima se slučaj imama Mahića, kako tvrde, želi predstaviti kao deo "planskog delovanja, kako verskog tako i političkog rukovodstva bošnjačkog naroda".

Reč je, kažu, isključivo o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica i njeni zvanični organi, saopšteno je iz Rijaseta Islamske zajedice u BiH. Rijaset u saopštenju potvrđuje da je imam Amir Mahić izrekao nekoliko, kako kažu, neprimerenih rečenica o Svetom Savi, velikom verskom autoritetu Srpske pravoslavne crkve i samoj Crkvi. Navode i da su neposredno po saznanju o tome kontaktirali bihaćko muftijstvo i Medžlis Islamske zajenice Kozarac, od kojih su saznali da je protiv Mahića zatraženo izjašnjenje, što je on i učinio.

Rijaset je u celosti objavio "izjašnjenje" imama u kome, pored ostalog, kaže da je najmanje što može da uradi da uputi "ljudsko i profesionalno izvinjenje za ono što je kazano, a uvredljivo je za pravoslavne vernike i njihovu crkvenu zajednicu".

(Informer)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".