U oktobru prošle godine 73-godišnjakinja je nepravosnažno osuđena za nasilje u porodici. U presudi stoji da je ona u junu 2022. oko 11 sati, u gradu na širem zagrebačkom području, nazvala ćerku na mobilni telefon i rekla joj da je suprug vara.

- Počinila je psihičko nasilje u porodici na način da je na mobilni telefon nazvala ćerku (52) te joj govorila razne neistine o njenom suprugu (54), da je suprug vara, da ima brojne ljubavnice te da mu ne treba verovati. Osim toga, rekla je kako on nikada nije prestao da pije i da je zapostavlja, što je kod ćerke i zeta prouzrokovalo povredu dostojanstva i uznemirenost - stoji u zaključku sutkinje Opštinskog suda.

Posle prijave policiji, penzionerka je proglašena krivom jer je počinila prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, za koji joj je izrečena novčana kazna od 2.000 kuna, piše Danica.

Foto: Profimedia, Fejsbuk printskrin

 

Takođe, dobila je i zabranu približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtava nasilja, odnosno ćerke i zeta. U presudi stoji da se 73-godišnjakinja ne sme približavati žrtvama na udaljenosti ne manjoj od pet metara na svakom mestu gde bi se zatekli, da ih ne sme uznemiravati na mobilni ili kontaktirati s njima tri meseca.

Visoki prekršajni sud je preinačio je presudu i odmah pravosnažno oslobodio penzionerku. "Sud smatra da takva radnja počinjenja, sama za sebe, a imajući na umu da je notorno da psihičko nasilje nije počinjeno baš svakom grubo izgovorenom reči, ne ispunjava bitna obeležja psihičkog nasilja. Naime, iz činjeničnog opisa nije vidljiva nikakva agresivnost u ponašanju okrivljene", stoji u presudi Visokog prekršajnog suda.

"Delo je opisano na način da je okrivljena, zapravo, svojoj ćerki iznosila svoje mišljenje o njenom suprugu, nije opisano da bi okrivljena pritom izgovarala neke uvredljive i omalovažavajuće izraze, nije opisano da bi okrivljena istu radnju činila učestalo u kraćem vremenskom periodu(…)", stoji u presudi.

Sud ocenjuje da radnja počinjenja ne predstavlja grubo uznemiravanje takvog intenziteta da bi imala karakter psihičkog nasilja.

"Sledstveno tome, delo za koje se protiv okrivljene vodi prekršajni postupak, a kako je to činjenično opisano u izreci prvostepene presude, po propisu nije prekršaj, pa je sud preinačio presudu tako da je okrivljena za predmetno delo prekršaja oslobođena od optužbe", stoji u zaključku Visokog prekršajnog suda, piše Danica.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".