Bratska slovenska država je odlučila da pomogne Rusiji, pa je i Knjaževina Crna Gora objavila rat Japanu i poslala nekolicinu Crnogoraca na front. Među njima se našao i Lekso Saičić koji je u dvoboju mačevima ubio japanskog samuraja.

Rat je odneo više od 100 hiljada žrtava pre nego što su Rusija i Japan potpisali mirovni sporazum. Posredstvom Teodora Ruzvelta i SAD je došlo do sporazumnog mira 5. septembra 1905. godine.

Ipak, u ovaj mirovni sporazum nije bila uključena i Crna Gora. Ona je promenila nekoliko državno-pravnih statusa. Prvo je 1910. postala kraljevina, zatim 1918. se ujedinjuje sa Srbijom, a 1941. postaje protektorat Italijana, da bi 1945. ušla u sastav SFRJ. Godine 1992. ulazi u SRJ, a 2003. postaje deo zajedničke države Srbije i Crne Gore. Tek 2006. godine postaje ponovo nezavisna.

Foto: Vikipedija

 

Tada na dnevni red i dolazi pitanje rata sa Japanom koji se nikada nije završio. Tako je 16. juna u Podgoricu doputovao Akiko Jamanaka, zamenik ministra spoljnih poslova Japana i posebni izaslanik premijera. Dostavio je pismo crnogorskoj vladi u kojem Japan formalno proglašava kraj rata koji je trajao 102 godine.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".