Đoković je u finalu otvorenog prvenstva Australije rutinski savladao Grka Stefanosa Cicipasa sa 3:0 u setovima i osvojio svoj 22. grend slem turnir, čime se izjednačio sa Rafaelom Nadalom.

Posle ovog uspeha, na društvenim mrežama pojavila se zanimljiva teorija da je Srbina u Australiji može da pobedi samo sud. 

Foto: Profimedia

 

Zanimljiva je činjenica da Novak nikada nije izgubio meč na Australijan openu kada bi se plasirao u polufinale. Poslednji poraz u Melburnu Đoković je doživeo u osmini finala 2018. godine, kada ga je savladao Čung Hjon sa 3:0 (7:6, 7:5, 7:6) u setovima.

Interesantno je da je Hjon jedan od samo osam tenisera koji su uspeli da savladaju svetskog broja jedan na Australijan openu.

Foto: Tviter/@AustralianOpen

 

Pored toga, ovom pobedom postao je prvi korejski teniser koji se plasirao u četvrtfinale nekog grend slem turnira.

Ovaj nekada izuzetno talentovani južnokorejski teniser ostvario je najveći uspeh u karijeri, a onda je u polufinalu zbog povrede morao da preda meč protiv Federera.

 

 

Iako mu je predviđana blistava karijera i visok plasman na ATP listi, Hjon je nestao iz svetskog tenisa zbog niza povreda koje su mu uništile karijeru. Od avgusta prošle godine se čak ni ne nalazi na ATP listi, a bio je pobednik prvog izdanja turnira budućih zvezda „Next Gen ATP Finals“. Hjon je tada bio bolji od nekih sadašnjih zvezda svetskog tenisa - Danila Medvedeva, Andreja Rubljova i Denisa Šapovalova.

Foto: Profimedia

 

Čung je par meseci posle pobede nad Novakom, u aprilu 2018. godine, stigao čak i do 19. mesta na ATP listi i to mu je bio najbolji plasman u karijeri.

Nažalost, nije uspeo da ostvari pun potencijal zbog niza povreda koje su ga zadesile. Te godine je najpre propustio Rolan Garos, a potom i Vimbldom. Igrao je samo na US openu, ali na tom turniru je ispao već u drugom kolu. 

Povreda leđa zaustavila ga je 2021. i držala ga van terena gotovo do kraja prošle godine, kada je zaigrao na turniru parova u Seulu.

Poslednji meč u singlu 26-godišnji teniser odigrao je pre dve i po godine.

Danas Čung danas ima 26 godina, a zanimljivo da je gotovo slučajno postao teniser. Naime, roditelji su ga poslali na tenis kako bi popravio vid, pošto pati od teškog astigmatizma zbog čega uvek nosi naočare.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".