Nedelju dana trajala je potraga za kapsulom, koja je ispala iz kamiona koji se kretao na ruti dugoj oko 1.400 kilometara kroz Zapadnu Australiju između gradova NJumen i Pert, prenosi Rojters.

Kapsula sa radioaktivnim izotopom cezijum-137 je otkrivena pomoću vozila, koje se kretalo brzinom od 70 km na sat i opremljeno je specijalnom opremom za detekciju zračenja, naveli su zvaničnici australijske savezne države Zapadne Australije.

Dodaju da se kapsula nalazila na oko dva metra od ivice puta.

- Želim da naglasim da je ovo izvanredan rezultat - rekao je ministar za hitne slučajeve Zapadne Australije Stiven Doson na konferenciji za novinare i dodao da je kapsula pronađena jutros oko 50 kilometara južno od grada NJumena.

 

 

Naglasio je da vojska proveravala kapsulu i ona će sutra biti odneta u obezbeđeni objekat u Pertu.

Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u depo u Pertu 16. januara, a službe za vanredne situacije su obaveštene o nestaloj kapsuli tek 25. januara.

Vlasti sumnjaju da su vibracije iz kamiona dovele do olabavljenja šrafova i zavrtnja, a kapsula je ispala iz pakovanja, a zatim i iz otvora u kamionu.

 

 

Jezgro kapsule sadrži malu količinu radioaktivnog cezijuma-137, koji može izazvati ozbiljne bolesti ako se dodirne.

Kapsula je dimenzija osam milimetara sa šest milimetara.

Foto: Printskrin/Department of Fire and Emergency Services WA

 

Foto: Printskrin/Department of Fire and Emergency Services WA

 

Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30 godina.

Do njegovog oslobađanja dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi Enciklopedija Britanika.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš