U naučnim krugovima mišljenja su podeljena. I dok jedni preporučuju tuširanje i kupanje svaki dan zbog održavanja higijene, pogotovo tokom pandemije korona virusa, drugi ipak savetuju da često ova navika nije najbolja opcija - jer može da dovede od problema sa kožom, stvaranje ekcema i isušivanja.

Kako bi konačno shvatio da li je svakodnevno kupanje i tuširanje poželjno, ili ipak nije, jedan doktor po imenu DŽejms Hemblin odlučio se na drastičnu životnu promenu. On je otpočeo petogodišnji ekperiment koji je podrazumevao nekupanje! Zapravo, doktor tvrdi da nije koristio nikakve šampone, sapune i kupke, već isključivo običnu vodu.

Dr Hemblin, ujedno i predavač na Jel Univerzitetu na ovaj način želeo je nešto više da sazna o najvećem ljudskom organu - koži. Kako kaže, nakon pet godina ekperimenta došao je do zanimljivih zaključava. Prvo, prekomerno korišćenja sapuna može da prouzrokuje alergije.

Foto: Profimedia

 

 

Prema njegovom mišljenju, mikrobi su prisutni u okolini i to se neće promeniti ako se osoba istušira. On veruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže, na primer u probavnom sistemu.

- Znate da pokušaj iskorenjivanja mikroba u vašim crevima nije najbolja stvar koju možete da učinite, istakao je DŽejms koji iako nije koristio nikakva higijenska sredstva za tuširanje, ipak je ruke prao sapunom.

- Još uvek ponekad pokvasim kosu. Iz mog kupatila su nestale kreme, pilinzi i dezodoransi. Ali i dalje perem zube. Radim samo ono što smatram zadovoljavajućim ili stvarno potrebnim u medicinskom smislu, zaključio je on za kraj.

(Mondo)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".