Srbija bi ove godine trebalo da dobije prve nacionalne udžbenike najavio je za 24sedam V.D. direktora "Službenog glasnika" Mladen Šarčević.

Šarčević kaže da izdavanje ovih udžbenika ima za cilj da proširi program osnovnog i srednjeg obrazovanja o nacionalnim temama u predmetima poput nacionalne istorije, geografije, srpskog jezika, kulture i tako dalje. 

Šarćević kaže da je prva faza projekta spajanje "Službenog glasnika" i "Zavoda za udžbenike".

Udžbenike bi štampao "Službeni glasnik" jer ima ogromne štamparije i dovoljno kapaciteta a trenutno se čeka imenovanje v.d direktora "Zavoda za udžbenike" jer je stari otišao u penziju. 

Šarćević kaže da postoji nacionalni plan i program obrazovanja, ali da se javlja potreba da znanje učenika bude dopunjeno. Upravo tome bi služili nacionalni udžbenici.

- To je jedan nadužbenik, nadgradnja zvaničnih predmeta - kaže Šarčević i dodaje da bi to bilo slično kao neka vrsta čitanke koje postoje uz "redovan" udžbenik pojedinih predmeta.

Privatnici ne bi radili nacionalne udžbenike

Međutim, država bi kroz "Službeni glasnik" bila vlasnik tih udžbenika i privatnici ne bi imali pravo da ih štampaju.

- Mi ne diramo redovne predmete jer postoji na tržištu ono što se zove pravo liberalnog tržišta. I Srbija bi bila tužena ako bi rekli uzimamo pet predmeta samo za nas! Ali cilj je da imamo, takođe, jedan broj udžbenika koji su na tržištu. Ali se ovaj deo tržišta ne daje privatnim izdavačima jer on ima drugu funkciju. To postoji u međunarodnim konvencijama od 1969. godine i svaka država zaštiti ono što je njeno. I uči se po jednom posebnom modelu - objasnio je Šarčević. 

On kaže da procedura nalaže barem devet meseci za izradu prvih udžbenika, a da je mesec dana već prošlo. Ipak, on je optimista i smatra da će prvi udžbenici dočekati svetlost dana već ove godine.

- Procedura da se nešto uradi je devet meseci, ali već nemamo toliko. Ali ako budemo radili intezivno i sa velikim timovima, stižemo da uradimo bar jedan deo tog posla za novu školsku godinu a za škole je kraj godine 1. septembar - kaže Šarčević. 

I crkva učestvuje u izradi udžbenika

U izradi nacionalnih udžbenika saradnju je ponudio čak i patrijarh srpski Porfirije. 

- On neće pisati ništa, ali će biti u savetodavnom timu. Pored njega će biti i mnogi akademici i dekani - rekao je Šarčević.

Međutim, sem štampanog udžbenika u planu je izrada i digitalno izdanja, u obliku CD-a, koje će biti sveobuhvatnije i sa više detalja. Cilj je, kako kaže Šarčević, da svi podaci budu lako dostupni deci.

- Imamo čitave oblasti koje mogu biti u digitalnoj formi ako već hoćemo da objedinimo znanja o svojoj zemlji. U CD verziji bi tu mogli da budu srpski sportisti i sport, ili nacionalni parkovi i zaštićeni prirodni objekti... to je na raznim mestima štampano i samo treba objediniti i prilagoditi formi digitalnih delova. Da bi deci bilo pri ruci. To bi bilo kao neka Srbika, enciklopedija za decu, gde imate štampanu verziju koja je dopuna učenja. Ne možemo zaobići ni kulturne spomenike. A da li su manastiri naši kulturni spomenici? Da li imamo predmet verska nastava? Naravno, Srpsku pravoslavnu crkvu vidimo u tom delu - kaže on odgovarajući na pitanje koja bi uloga patrijarha mogla da bude u izradi ovih udžbenika.

Međutim, Šarčević kaže da izdavač ovog udžbenika neće imati ekskluzivno pravo na njegovo sastavljanje, već je ideja da se uključi čitava javnost.

- Svako će imati priliku da kaže šta je potrebno. Imamo već sedam-osam akademika koji su se dobrovoljno prijavili. Ovo nije pravo jedne firme da nametne, već kada se radi za svu decu i decu dijaspore mora da bude zaista kvalitetno. I zato moraju svi odgovorni ljudi da se uključe ako žele, a ja mislim da žele. Čuo sam i pozvao mnoge i oni se rado odazivaju - rekao je Šarčević.

Iako će udžbenici i gradivo biti objedinjeni, ideja je da budu i prilagođeni različitim uzrastima.

- Jer prvak može nedeljno u školi da izdrži 20 časova, ne može 30. Ne možete izbaciti matematiku a ubacite istoriju. Zato ovo mora da se jako složeno sklopi a naravno da znamo kako ćemo i šta ćemo - rekao je Šarčević i pozvao "čitav pametan svet" da učestvuje u sklapanju ovih udžbenika.

(24sedam)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".