Američko Nacionalno udruženje za zaštitu od požara objavilo je neverovatne podatke o požarima sa najčešćim uzrocima buktinje u kućama i stanovima.

Na prvom mestu se nalazi kuvanje koje je uzročnik u čak 49 odsto slučajeva. Oprema za grejanje se nalazi na drugom mesto sa 14 odsto kućnih požara.

Oprema za distribuciju električne energije i rasvetu je "zaslužan" za 9 odsto kućnih požara.

Foto: Instagram prinstskrin/moj_beo_grad

 

Neverovatno, ali istinito, podmetnuti požari su uzrok 7 odsto vatrenih buktinja. Cigare, opušci i slično su razlog u 5 odsto slučajeva.

Česti problemi

Kuvanje je na ubedljivom prvom mestu, a može se pripisati "zaboravu". Naime, odlazak iz kuhinje dok se hrana još kuva i kuvanje bez nadzora, kao i blizina zapaljivih materija su najčešći problemi.

Foto: Profimedia

 

Kablovi ili utičnice su, takođe, jedan od najčešćih uzroka požara. Prekomerna upotreba produžnih kablova, spajanje jednog na drugi, uključivanje mnogo sprava u jedan produžni je često uzrok požara. Često je to zbog paljenja rashladnih ili grejnih uređaja na produžnom kablu, što povećava rizik od preopterećenja električnog kapaciteta. Preporuka je da se produžni kablovi koriste samo za niskonaponske uređaje, kao što su punjači za telefon, televizor i slično.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".