Ime Stefan se javlja još u oblicima Stjepan, Stipan, a dugo je bilo popularno među južnoslovenskim monarsima, a na našim prostorima su je koristili i Nemanjići, kao i kraljevi Bosne iz porodice Kotromanić.

Poznato je da su se Nemanjići potpisivali sa ovim imenom i koristili su je kao počasnu titulu uz svoje slovensko ime. Smatralo se da je to bilo "više od imena" i da je mnogo bliže bilo tituli.

Smrt Stefana Uroša Nejakog je ugasila glavnu liniju dinastije Nemanjića. Bosanski ban Tvrtko Prvi, praunuk Stefana Dragutina, se krunisao za kralja Srba i Bosne i pokušao je da oponaša Nemanjiće, dodavao je ime "Stefan", često izostavljavši svoju počasnu titulu.

FOTO: Arhiva

 

Drugi pretendenti na srpski presto posle raspada carstva su bili i učesnici Kosovskog boja - Lazar Hrebeljanović i njegov zet Vuk Branković. Vladari ove dve države su koristili ponekad naziv Stefan, iako nikada nisu tvrdili da su u rodbinskim vezama sa Nemanjićima.

Pribac Hrebeljanović, otac kneza Lazara je pružio podršku Dušanu u sukobu sa Stefanom Dečanskim i stekao je tada zahvalnost budućeg cara. On je prokrčio put Lazaru Hrebeljanoviću za kasniji put slave. Lazarevići tako svoju istorijsku ulogu u određenom delu duguju Nemanjićima.

Otac Vuka Brankovića, Branko Mladenović je bio sevastokrator na carskom dvoru. Ova visoka dvorska titula je značila često da je nosilac rodbinski povezan sa carskom porodicom. Dodeljena je i Dejanu, rodonačelniku Dejanovića, koji je bio oženjen Dušanovom sestrom Teodorom. U Vizantiji i Bugarskoj je takođe korišćena titula sevastokratora i takođe je dodeljena onima koji su rodbinski povezani sa carskom porodicom. Primera radi, dodeljena je u vreme Stefanu Prvovenčanom posle braka sa Evdokijom.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".