Prvi put od 1990. Merkelova nije više poslanica.

Teoretski ona je imala mogućnost da, kao članica aktuelne vlade, sedi na mestu predviđenom za izvršnu vlast u plenarnoj Sali, ali se od toga u Nemačkoj prema tradiciji odustaje.

Danas posle pod ne njoj će predsednik Nemačke Frank-Valtera Štajnmajer uručiti nalog o otpuštanju vlade, što znači da će vlada koju ona još vodi biti samo u tehničkom mandatu i to do početka decembra kada se očekuje izbor novog kancelara.

Na tribini za goste sedelo je i 23 poslanika Alternative za Nemačku (AfD), jer je u plenarnoj dvorani na snazi primena takozvanog 3G pravila, a to znači da u salu mogu samo oni koji su vakcinisani, preležali kovid19 ili koji imaju negativan test.

Svi koji se protive vakcinaciji ili korona testu morali su na tribinu za goste, a to je slučaj sa članovima desničarske AfD.

Poslanik Karsten Hilse vidljivo je protestovao protiv tog pravila i nosio je na reveru stiker sa natpisom „nisam vakcinisan“.

Dosadašnji predsednik Bundestaga Volfgang Šojble je otvorio konstitutivnu sednicu, a prvo pitanje se ticalo upravo toga.

AfD je,naime, želela da sednicu otvori najstariji poslanik, a to je u novom sazivu Bundestaga njihov 80-ogodišnji Aleksandar Gauland, međutim to je sprečila velika većina u Bundestagu.

Šef poslaničkog kluba CDU/CSU Mihael Grose-Bremer objasnio je da osobe koje negiraju holokaust nisu kvalifikovane za predsedavanje konstitutivnom sednicom.

Šojble je, u svom obraćanju, kritikovao vladu zbog korona politike, ističući da je trebalo poslušati ne samo lekare već i sociologe, ekonomiste, psihologe i pedagoge.

Poslanicima je poručio da oni ne oslikavaju samo deo stanovništva, već su predstavnici celog naroda.

„Bundestag nikada neće biti egzaktna slika našeg društva. Nepravilno je shvatanje da društvene grupe mogu biti predstavljane samo preko svojih predstavnika“, objasnio je on.

Zanimljivo je da se novoj poslanici Pauli Piehota iz stranke Zeleni ne sviđaju nemačke nacionalne boje. Ona se preko interneta požalila na crno-crveno-zlatne narukvice koje su dobili poslanici koji su ispunili 3G pravilo, ocenivši da je to "najružnija festivalska narukvica svih vremena".