Liker od pelina je jedan od najlekovitijih likera koji obogaćuje još pet biljaka. U narodu je poznat pod nazivom biljni liker. Preporučuje se za čišćenje krvi i jačanje želudca. Smanjuje tegobe kod ljudi koji imaju problema sa bešikom i bubrezima, reguliše disbalansne promene koje prouzrokuju razne poremećaje. 

Sastojci: 

0,7 l grožđa
0,15 l vode
300 g šećera
45 g semena anisa
40 g semena komorača
15 g semena korijandera
10 g pelina
3,5 g peperminta

Priprema: 

Dobro izmrvite sastojke i stavite u staklenu posudu u koju se stavili lozovaču. Izmrvite sastojke u avanu i stavite u staklenu posudu u koju ste sipali grapu. Dobijenu smesu je potrebno mešati najmanje deset dana. Kada prođe period stajanja, dodajte vodu i šećerni sirup. Ostavite da stoji 24 sata da se sve dobro poveže. Procedite sastojke dok tečnost ne postane bistra.  Posle toga možete puniti flašice. Važno je da ih dobro zatvorite. Ovo piće možete piti posle šest meseci.  

Pelin je dobro poznat u Grčkoj, čak je ime dobio po grčkoj boginji Artemidi. Stari Grci su ga  veoma cenili i  verovali da je lepa boginja njime ženama olakšavala porođaj. Olimijskim pobednicima su davali da piju vino u kome je bio potopljen pelin.

Foto: Printskrin/Jutjub/Plodovi Prirode

 

Kod Rimljana je važio za simbol nege i vitalnosti. Stavljali su ga za stopala u sandale. 

Pelin se još upotrebljava se protiv mučnine, žgaravice, nadimanja, nedostatka apetita, bolesti jetre, slezine, bubrega, bešike, žutice, groznice, crevnih parazita i osipa.

Izuzetna lekovita svojstva pelina povoljno utiču na rad celokupnog organizma, tako da posredno leči i izvor bolesti.

(Alo)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".