Po motivima Lauševićeve knjige "Godina prođe, dan nikad", u kojoj je pisao o ovom dramatičnom periodu svog života snimljena je serija "Pad", koju gledaoci u Srbiji odnedavno imaju priliku da gledaju.

"Nportal.rs" je rešio da prelista bogatu arhivu "Novosti" i u narednim danima ćemo objavljivati serijal tekstova o tom slučaju (sve delove serijala - Žarko Laušević ubistvo možete da pročitate na ovom linku).

Za potrebe suđenja, Žarko i njegov brat Branimir, poslati su 1994. godine u bolnicu Centralnog zatvora u Beogradu, radi superveštačenja. Kako se njihov boravak tamo odužio, zbog uslova u kojima su se nalazili otpočeli su štrajk glađu.

Foto: Reprint Večernje Novosti/A. Stanković

 

O ovome je pisala "Borba" 27.05.1994., u članku pod naslovom "Žarkovo zdravlje ruinirano", koji prenosimo u celosti:

Žarko i Branimir Laušević, koji se već dva meseca nalaze u bolnici Centralnog zatvora u Beogradu, pre pet dana počeli su štrajk glađu - kao protest zbog neodgovornog odnosa članova Neuropsihijatrijskog odbora za veštačenje. Oni su u ovu bolnicu prebačeni po nalogu Veća sudije Miraša Radonjića radi superveštačenja.

- Prekjuče sam posetio Žarka. Nalazi se u očajnom stanju. Ne samo da je puno smršao, nego mu je i zdravlje ruinirano - rekao nam je njihov advokat Toma Fila i dodao da "ukoliko nastavi štrajk biće mu potrebna ozbiljna lekarska pomoć. Po određenim informacijama koje poseduje gospodin Fila, članovi Komisije za superveštačenje juče je trebalo da počnu da rade sa njima. "Do sada ništa nije urađeno", tvrdi on.

Foto: Reprint Borba

 

U beogradskom Institutu za sudsku medicinu kažu da detalje oko ovog slučaja ne mogu da daju. Oni tvrde da komisija radi stalno, i da je potrebno skupiti mnoštvo činjenica i mišljenja. Na našu primedbu da se braća Laušević nalaze već dva meseca u CZ i da niko nije vodio bilo kakve razgovore sa njima, u Institutu kažu da to njima nije poznato i da su članovi Komisije počeli sa radom čim su dobili predmet. Međutim, nisu mogli da preciziraju kada je predmet stigao kod njih.

Braća Laušević zbog uslova i odnosa prema njima izrazili su želju da se vrate u crnogorski zatvor. "NJihova želja potpuno je shvatljiva kada se zna da su uslovi u beogradskom CZ mnogo lošiji nego tamo gde su bili. Ovde se nalaze u ćeliji u kojoj ne dopire dnevna svetlost.  Ceo dan su pod električnim svetlom, a tamo su bar ponekad mogli da izađu na svež vazduh", veli Toma Fila. Troškove boravka u Beogradu, inače, snosi Okružni sud u Podgorici, tako da je i njima u interesu da se superveštačenje što pre završi.

Foto: Foto: Arhiva Novosti/V. Danilov/Reprint Večernje Novosti

 

Branilac braće Laušević se nada da će slučaj biti ubrzo okončan. On je istovremeno i skeptičan, jer, kako tvrdi, "kraj je maja, pa ukoliko Komisija odmah ne počne da radi svoj posao optuženi bi mogli ostati u Beogradu preko celog leta."

- Ako sve bude u redu i Komisija počne da radi svoj posao, ja ću pokušati da ih ubedim da prestanu da štrajkuju glađu - bila je jučerašnja poruka Tome File.

*"Nportal.rs" je rešio da napravi rekonstrukciju ovog dramatičnog događaja i da iz arhive izvuče stare novinske tekstove i snimke iz tog vremena.*

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".